Baixa la producció de petroli, s'apuja la gasolina
L'OPEP+ retallarà encara més la producció de petroli durant el 2023 (Unsplash / Zbynek Burival)

El preu del petroli s'enfila per l'anunci dels països exportadors de reduir la producció

Els EUA critiquen la mesura per "no recomanable", mentre que la UE considera el mercat "artificial" i crida a reduir la dependència dels combustibles fòssils

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Alguns dels principals membres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli, l'OPEP, han anunciat aquest diumenge que reduiran força la producció de cru durant el 2023.

Ha estat un anunci previ a la reunió d'aquest dilluns de l'OPEP+, i que ha sorprès els mercats, que no preveien que hi hagués més reduccions a banda de les aprovades a finals del 2022.

En concret, l'Aràbia Saudita ha dit que retallarà mig milió de barrils diaris; els Emirats Àrabs, 144.000; Kuwait, 128.000; l'Iraq, 211.000, i Oman, 40.000, tots a partir del maig i fins al desembre.


Mesures "voluntàries" per aconseguir "l'estabilitat del mercat"

L'Aràbia Saudita i els Emirats han assegurat que la motivació és aconseguir "l'estabilitat del mercat", amb mesures "voluntàries" decidides "en coordinació" entre els països:

"Aquesta retallada voluntària s'afegeix a la reducció de producció acordada en la 33a reunió ministerial de l'OPEP de l'octubre, i és una mesura que busca l'estabilitat del mercat de petroli."

El Ministeri del Petroli de l'Iraq, per la seva banda, ha assegurat que la retallada és per "aconseguir un equilibri entre l'oferta i la demanda."


Rússia i el Kazakhstan s'afegeixen a les retallades

Als anuncis d'aquests països s'hi han afegit aquest mateix diumenge els de dos països més, el Kazakhstan i Rússia, que no són membres de l'OPEP, però sí de l'organització ampliada anomenada OPEP+.

El primer ha anunciat una reducció de 78.000 barrils diaris, i el segon no ha augmentat la retallada, però ha dit que estén fins al desembre les retallades compromeses fins al juny.

En total, doncs, 1,6 milions de barrils diaris menys al mercat, que s'afegeixen als 2 milions acordats a finals de l'any passat, i que els experts del sector havien vaticinat que no s'ampliarien.

Baixa la producció de petroli, s'apuja la gasolina
L'OPEP+ retallarà encara més la producció de petroli durant el 2023 (Unsplash / John Cameron)

Els EUA qualifiquen les retallades de "no recomanables"

Els Estats Units s'han afanyat a criticar la decisió d'aquests països: un portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca l'ha qualificat de "no recomanable":

"Creiem que, donada la incertesa del mercat, aquestes retallades no són recomanables en aquest moment, és un punt que hem deixat clar."

El desacord dels Estats Units és degut a les pujades de preus que hi ha hagut en aquest país després de les anteriors retallades de producció que han aplicat els països de l'OPEP.

De fet, aquest dilluns el preu del barril de petroli de referència, el Brent, ha pujat gairebé un 5%, i ha passat dels 79,77 dòlars de divendres a 83,63 en el mercat de futurs de Londres.


La UE diu que el mercat del petroli és "artificial"

Per la seva banda, la Comissió Europea considera que el mercat del petroli és "artificial" i que la decisió d'aquest diumenge n'és la mostra.

Ho ha dit aquest dilluns en una entrevista el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que ha afirmat que l'única solució és consumir menys combustibles fòssils en general:

"Després d'aquesta decisió és urgent, veritablement urgent, deixar de ser dependents de les energies fòssils, perquè els que les controlen, o en controlen el gruix, juguen amb això.

Breton ha remarcat que els preus del petroli i del gas ara mateix estan per sota dels que hi havia abans de la invasió russa d'Ucraïna, i que això evidencia que el mercat és "artificial".

De l'OPEP a l'OPEP+

L'OPEP, fundada el 1961, està formada ara per 13 països, que des del 2016 es coordinen amb 10 països més, entre els quals destaquen Rússia i el Kazakhstan, en el que ha rebut el nom d'OPEP+.

De fet, a la reunió d'aquest dilluns, que es fa telemàticament, hi assisteixen representants dels 23 països que conformen l'organització ampliada, que encara no s'ha formalitzat.

Els membres de l'OPEP ara mateix són l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs, Algèria, Angola, Guinea Equatorial, Gabon, l'Iran, l'Iraq, Kuwait, Líbia, Nigèria, la República del Congo i Veneçuela.

L'ampliació de l'OPEP+ inclou Rússia, l'Azerbaidjan, Bahrain, Brunei, el Kazakhstan, Malàisia, Mèxic, Oman, el Sudan i el Sudan del Sud.

Els països de l'OPEP concentren el 80% de les reserves mundials de petroli, i produeixen entre el 35% i el 40% del petroli que es comercialitza, mentre que el conjunt dels 23 països de l'OPEP+ supera el 60%.

 

 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut