Llogar un pis en solitari, amb els subministraments inclosos, costa més del 100% del sou d'una persona jove (iStock)

El preu del lloguer supera en 80 euros el sou mitjà d'una persona jove

7 de cada 10 joves a Espanya viuen a casa dels pares tot i tenir feina, una dada que va empitjorar amb la pandèmia

RedaccióActualitzat

Llogar un pis és 81 euros més car que el salari mitjà d'una persona jove a Espanya. L'habitatge suposa uns 1.131 euros mensuals, mentre que els ingressos dels joves a l'Estat no superen els 1.050 euros. És a dir, encara que hi destinin tot el sou, no poden llogar un pis per anar-hi a viure.

Són dades de l'informe presentat aquest dilluns pel Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) sobre la situació de l'emancipació juvenil. L'estudi correspon a la segona meitat del 2023 i pren com a referència els preus dels portals immobiliaris.

Així, ha detectat que el preu del lloguer va augmentar un 10% el 2023 respecte a l'any anterior, mentre que els subministraments es van encarir un 17%.

7 de cada 10 joves viu amb els pares

Una de les principals conclusions de l'informe és que més del 70% de les persones entre 16 i 29 anys amb feina encara viu amb els pares. Tot i que és la millor dada des de la pandèmia, la taxa d'emancipació a Espanya és 14,9 punts més baixa que l'europea.

Els joves europeus no només s'emancipen més, sinó que també ho fan abans que els espanyols: als 26,3 anys, davant dels 30,4 de mitjana a l'estat, segons dades d'Eurostat.

Al segon semestre de 2023, l'emancipació juvenil es trobava al 17%, molt lluny de les xifres prèvies a la pandèmia (18,6%) i del pic que es va assolir l'any 2007 (26,1%).

Si ho desglossem per comunitats, Catalunya és líder en emancipació juvenil amb un 20,6%, seguida per les Illes Canàries (20), la Comunitat de Madrid (18,4) i les Balears (18). Una explicació és que aquestes comunitats reben més joves --tant de l'estranger com d'arreu de l'Estat espanyol-- que hi van a treballar o a estudiar i, per tant, no arriben acompanyats de la família.


De totes maneres, els catalans han de destinar més del 100% del sou al lloguer si volen emancipar-se sols. 

A l'altre cantó de la balança hi ha Extremadura, on només s'ha independitzat el 13,6% dels que tenen entre 16 i 29 anys. Cantàbria i Castella-la Manxa obtenen dades similars. 

El lloguer, més car que mai

Els joves que aconsegueixen independitzar-se ho fan en pitjors condicions pels preus històrics de l'habitatge i dels subministraments. 

El cost del lloguer ha augmentat 2,5 vegades més que els salaris dels joves. I els subministraments s'han disparat un 17,3%, situant-se als 163,61 euros al mes, segons l'estudi.

La taxa d'emancipació juvenil a Catalunya i el conjunt de l'Estat segueix molt per sota de la mitjana de la Unió Europea (iStock)

Per això, si sumem el preu mitjà del lloguer (968) i els subministraments, superen en 81 euros el salari mitjà d'una persona jove, que se situa en 1.050,77 euros nets en 12 pagues.

"Els problemes d'habitatge es poden convertir en la pròxima pandèmia; ja necessitem solucions urgents", ha valorat la presidenta del CJE, Andrea Henry

"Si la classe política continua sense resoldre el problema de l'accés a l'habitatge, la precarietat i la pobresa laboral, continuarà sent responsable de l'augment dels problemes de salut mental, de l'augment de la desigualtat i que ser jove actualment sigui un factor de risc per a la vida."

Els preus de compravenda segueixen sent més baixos que el 2008, però el gran problema és l'entrada que s'ha de pagar. Una persona jove hauria de dedicar el salari íntegre de 4,4 anys: és a dir, hauria d'estar gairebé quatre anys i mig treballant sense gastar ni un sol euro, i llavors destinar a la hipoteca el 85% del sou mensual.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut