El preu de l'esmorzar es dispara per l'encariment de llet, cafè, pa, embotits i cereals
Respecte a fa uns dos anys, l'esmorzar s'ha encarit un 40%, i en alguns establiments, fins a un 50 o 60%
Entre els aliments de la cistella de la compra que més s'han encarit, hi ha els que conformen l'esmorzar tradicional. Segons dades de l'IPC del setembre, aliments com l'oli, els ous i la llet s'han disparat més del 20% des de principi d'any. D'altres com els cereals, el pa i l'embotit han pujat entre el 10 i 15%. I també són molt més cars el sucre i el cafè. Per tant, respecte a fa uns dos anys, l'esmorzar s'ha encarit un 40%, i en alguns establiments fins a un 50 o 60%.

La cotització a la borsa de les matèries primeres alimentàries que més han pujat en els darrers dos anys són:

El cafè i la llet, un luxe del paladar
El ritual diari de fer un cafè amb llet per esmorzar, acompanyat d'un entrepà i alguna pasta dolça s'ha convertit en un luxe. Això, sumat al teletreball, fa que hagin canviat els hàbits de consum de molts catalans. Alguns ja prefereixen esmorzar a casa per estalviar-se uns diners. Ho confirmen les empreses que produeixen, envasen i comercialitzen cafè. Lluís Saula és director general de Cafè Saula i explica que "les vendes online de les càpsules de cafè per consumir a casa representaven un 5% de les vendes. Aquest any ja suposen el 30%".
Les alces en el preu del cafè s'expliquen per diversos motius, apunta Saula: "L'increment del preu de les matèries primeres, sobretot la varietat aràbica a la borsa; l'augment de la demanda mundial de cafè; la pèrdua de valor de l'euro o la meteorologia adversa, han disparat el preu del cafè". Les empreses han hagut d'apujar preus, pressionades, a més, pels elevats costos energètics per produir el producte final. Saula apunta que el preu de la llum els ha pujat un 80% i el gas un 70%, i també el gasoil, utilitzat en el transport. També ha pujat el preu dels envasos, plàstic, cartró i metalls.
El sucre val el doble que l'any passat
El sucre és un altre dels aliments més inflacionistes de l'esmorzar. Rampe Sucres envasa i comercialitza sucre des de fa 50 anys. Importa tot el producte fora d'Espanya, sobretot a països europeus.
Els increments de preu de la matèria primera i els elevats costos energètics han fet que envasar el sucre els costi ara el doble que l'any passat. Per reduir-ne l'impacte, molts clients han optat per reduir la mida dels envasos, i redueixen la factura. De tota manera, ara tenen més feina que mai, assegura el director general de l'empresa, Xavier Casajuana. "Buscar noves estratègies comercials, nous clients i apostar per les energies renovables com les plaques fotovoltaiques ens han permès compensar costos i seguir treballant", afegeix Casajuana.
Les previsions apunten a nous increments del preu del cafè i el sucre, tot i que més moderats.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaConsumIPC