El preu del megawatt/hora assoleix un mínim històric d'1,01 euros negatius

El preu de la llum està nou hores en negatiu, amb dues de rècord, aquest diumenge

Els costos mínims del mercat majorista no es traslladaran directament al rebut dels consumidors, tot i que beneficien el mercat regulat

RedaccióActualitzat

L'abril va començar amb el preu de la llum en negatiu, per primera vegada, al mercat majorista, on les empreses productores i les comercialitzadores compren i venen l'electricitat. Des de llavors, l'anomenat "pool" ha registrat preus negatius en algunes hores durant onze dies, inclòs aquest diumenge, que té el mínim més baix registrat mai: -1,01 euros per megawatt hora (MWh) de 4 a 6 de la tarda.

Segons les dades de l'operadora del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE), en total seran nou hores amb preus negatius.

A partir de les 11 del matí, el preu del megawatt/hora se situarà en 53 cèntims negatius. La tendència a la baixa s'accentuarà fins al nivell d'un euro negatiu al migdia i encara més baix, al mínim, entre les 4 i les 6 de la tarda. A partir de les 8 del vespre, els preus tornaran al territori positiu. 

 

Malgrat tot, cal recordar que aquests preus no es traslladen directament a la factura, ja que s'hi inclouen una sèrie de costos fixos com peatges i ajustos del sistema i impostos. El preu que paga el consumidor no és mai el preu del majorista.


Més energia hidràulica

Aquests nivells tan baixos s'expliquen per l'abundant generació d'energia renovable aquest abril, en forma d'eòlica i solar i sobretot hidràulica amb l'aigua dels embassaments després de les pluges de Setmana Santa. També influencia la baixa demanda dels diumenges, molt diferent dels dies feiners, quan funcionen les indústries i els negocis.

La mitjana dels primers catorze dies del mes se situa a gairebé 6 euros/MWh (5,98).

Al març ja es va veure al mercat majorista un dels preus mitjans més baixos de la història per a un mes, amb 20 euros/MWh, la meitat que el preu mitjà registrat el febrer i un 77,5% menys que el març del 2023, quan es va situar en 89,6 euros/MWh.

Pujada d'impostos

Per al consumidor, també cal tenir en compte que aquesta baixada de l'energia coincideix amb una pujada temporal de l'IVA. Només les llars amb el bo social s'ho estalvien, ja que el seu IVA es mantindrà al 10% durant tot el 2024.

Al febrer, després de registrar-se una mitjana inferior als 45 euros/MWh, el límit fixat al Reial decret de mesures urgents, l'electricitat va recuperar temporalment l'IVA del 21% des del març, cosa que es mantindrà aquest mes d'abril.

Imatge d'una rentadora
Els clients del mercat regulat es beneficien d'aquesta rebaixa al mercat majorista (Europa Press)

L'últim Consell de Ministres de l'any passat va aprovar que l'IVA de l'electricitat passés del 5% al 10% i que es mantingués aquest tipus fins a finals del 2024, sempre que es complís la condició que els preus del MWh al mercat majorista es mantinguessin alts, per sobre d'aquests 45 euros/MWh.

En concret, l'IVA passaria a ser el 21%, sempre que el mes natural anterior al de l'últim dia de facturació el preu majorista se situés per sota del llistó. És a dir, totes les factures que incloguin el consum d'almenys un dia de març passaran a tenir l'IVA del 21%.


Nou mètode de càlcul del preu regulat

L'impacte d'aquesta baixada de preu en la factura dependrà del tipus de contracte. Si ens regim pel mercat lliure, en principi no hauríem de notar cap diferència perquè hem pactat prèviament un preu amb la nostra comercialitzadora, que no variarà.

En canvi, els clients del mercat regulat sí que se'n poden veure beneficiats, però aquest any ha canviat el mètode de càlcul per fer més homogènies les pujades i les baixades. Incorpora una cistella de preus a mitjà i llarg termini per evitar les fortes oscil·lacions, sense perdre les referències de preus a curt termini que fomenten l'estalvi i el consum eficient.

D'aquesta manera, la proporció de vinculació amb el preu del "pool" s'anirà reduint progressivament, per incorporar les referències dels mercats de futurs, de manera que aquests representin el 25% el 2024, el 40% el 2025 i el 55% a partir del 2026.

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut