aire condicionat
Amb les onades de calor, els aires condicionats poden ser de gran ajuda, però fer-ne un mal ús pot encarir la factura de la llum un 30% (Europa Press)

El preu de la llum es triplica avui respecte a ahir i supera els 94 euros/MWh de mitjana

Després dels mínims d'aquest diumenge, el preu mitjà diari de l'electricitat es torna a enfilar i tot apunta a una altra rebaixa de l'IVA en la factura de l'agost

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Després de la treva del cap de setmana, el preu de la llum es torna a enfilar aquest dilluns. El preu mitjà diari de l'electricitat es pagarà a 94,19 euros de mitjana el megawatt hora en el mercat majorista.

D'aquesta manera, el preu es triplica en relació a aquest diumenge, quan es va situar just per sobre dels 31 euros, després d'una caiguda de prop d'un 50% respecte a dissabte. La xifra de diumenge va ser la més baixa des de fa més d'un mes, el 21 de juliol.

Aquest dilluns, la franja en què la llum serà més cara, com és habitual, serà entre les 9 i les 10 del vespre, quan arribarà als 160 euros. El preu més baix, per sota dels 64 euros, és entre les 11 del matí i les 12 del migdia.


Què passarà amb l'IVA a la factura de l'agost?

Impulsat per la calor i els aires condicionats, aquest agost el preu de l'electricitat s'està situant, de mitjana, al voltant dels 90 euros el megawatt hora. La mitjana del juliol ja va estar per damunt dels 70 euros, cosa que va fer que, en la factura d'aquell mes, l'IVA de la llum baixés del 21% al 10%.

Tot fa pensar, doncs, que, amb una mitjana encara més alta, aquesta mesura es tornarà a aplicar en la factura de l'agost. El govern espanyol va aprovar a començaments d'any una rebaixa de l'IVA de l'electricitat al 10%, sempre que el preu mitjà es mantingués per sobre dels 45 euros el megawatt hora.

La pujada del preu de l'estiu té una altra explicació: l'afluència de turistes, que contribueixen també a l'alt ús dels aires condicionats. I una derivada: al mateix temps que puja el preu aquí, baixa als països del centre i nord d'Europa per la caiguda de la demanda.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut