El president del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte
El president del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte (Europa Press)

El president del CGPJ es desmarca de la declaració contra l'amnistia perquè "és prematura"

Vicente Guilarte diu que "seria desitjable" que el Congrés o el Senat demanin l'opinió del CGPJ sobre la futura llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

El president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha explicat que va votar en blanc al Ple extraordinari celebrat dilluns per aprovar una declaració institucional contra l'amnistia.

Guilarte considera que aquest posicionament "a favor d'una opció política" determinada és "prematur", ja que encara no hi ha cap text conegut sobre la llei que negocien el PSOE, Sumar, ERC i Junts per investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

La declaració es va aprovar a proposta de vuit vocals conservadors més un novè, cinc en contra de vocals progressistes i el vot en blanc del president.

El pronunciament, molt dur contra la possible llei d'amnistia, denuncia que, si s'acabés aprovant, suposaria l'"abolició" de l'estat de dret.

En un escrit difós aquest dimecres, Guilarte afirma que això es podria entendre com el posicionament d'un "subjecte actiu del debat polític":

"A dia d'avui entenc que, mentre no es plasmi la hipotètica decisió sobre l'amnistia en un avantprojecte o proposició de llei, és prematur un pronunciament del CGPJ, ja que la seva intervenció es podria entendre com la d'un subjecte actiu del debat polític."

En aquest sentit, el president interí subratlla que la independència judicial s'ha de respectar tant per un costat com per l'altre:

"És desitjable la manca d'ingerència d'altres poders en allò que resulta ser activitat jurisdiccional i, paral·lelament, ho és també el que des del CGPJ evitem la ingerència en l'activitat política."


Defensa de les actuacions del Suprem

Malgrat la crítica, Guilarte també deixa clar que el CGPJ haurà de "defensar l'actuació dels òrgans jurisdiccionals" en relació amb qualsevol decisió que hagin de prendre més endavant respecte d'aquesta possible llei d'amnistia.

En concret, afirma que tant el Tribunal Suprem com "els restants òrgans judicials les decisions dels quals es puguin veure afectades per la hipotètica llei d'amnistia" han tingut una "activitat exemplar, d'acord amb la legalitat llavors vigent, que en cap cas no es pot veure deslegitimada per normativa posterior".


Qüestió d'oportunitat

En l'escrit, el president interí aclareix que va votar en blanc "no tant a un problema de manca de legitimitat per valorar la declaració institucional" sinó per una qüestió "d'oportunitat".

A parer seu, la declaració aprovada "reflecteix, es vulgui o no, la posició d'un dels actors polítics del sistema, crítica amb la del seu oponent", referint-se al PP i al PSOE:

"Atesa la dramàtica bipolarització existent, la seva acceptació implica fatalment un posicionament institucional a favor d'una opció política."

En el text, Guilarte afirma que seria "desitjable" que el Congrés o el Senat "pugui demanar informe d'aquest CGPJ sobre una futura llei".

Reunió del Consell General del Poder Judicial
Reunió del Consell General del Poder Judicial, en una imatge d'arxiu (CCMA)

Cal renovar el Consell, però manté la legitimitat

En el mateix text, el president interí afirma que el CPGJ està "plenament legitimat" per "valorar totes les qüestions que entengui vinculades amb l'activitat dels òrgans jurisdiccionals, com en altres ocasions ja ha tingut lloc".

En aquest sentit, critica que se'ls pretengui deslegitimar recordant que tenen el mandat caducat. "Molt més si la crítica sorgeix de qui és, alhora, partícip mediat de la manca de renovació", retreu.

Tot i això, el cap de l'òrgan de govern dels jutges assumeix que "la declaració propiciada no ajuda a fomentar un consens, almenys en matèria de justícia, que ajudi a la renovació del CGPJ".

ARXIVAT A:
JudicialInvestiduraCGPJAmnistia
Anar al contingut