El preacord entre ERC i el PSC per investir Illa, punt per punt

El preacord consisteix en quatre carpetes: el finançament, la resolució del conflicte polític, la defensa de la llengua i la continuïtat de les polítiques del govern anterior

RedaccióActualitzat

El preacord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat té 25 pàgines i està dividit en quatre carpetes: finançament, resolució del conflicte polític, defensa de la llengua i continuïtat de les polítiques públiques de l'actual govern de Catalunya, tal com consta en el document que ha difós Esquerra.
 

Acord per a un nou model de finançament

En el text no es parla de concert econòmic sinó que sempre fa referència al "finançament singular". Reconeix la insuficiència financera crònica que pateix Catalunya amb el model autonòmic, i per això proposa canviar el sistema cap a un model "basat en la singularitat i la bilateralitat".

Els dos partits acorden que sigui la Generalitat, mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya, "la que gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya i augmenti substancialment la capacitat normativa en coordinació amb l'Estat i la Unió Europea".

Per tal d'implementar aquest nou model de finançament, es vol potenciar l'Agència Tributària de Catalunya i "requerirà el traspàs dels mitjans humans, materials, econòmics i tecnològics". 

Per a aquesta consecució hi ha un calendari de diverses fases. Caldrà formalitzar l'acord, mantenen, durant el primer semestre del 2025 en la comissió bilateral entre el govern i l'Estat

El primer tribut que recaptarà directament la hisenda catalana serà l'impost sobre la renda (IRPF). S'assegurarà la seva execució al 100% al llarg del 2026 i, mentrestant, també s'estudiarà com recaptar l'IVA de les pimes catalanes i com aplicar l'IVA dels arrendaments turístics.

El preacord contempla que Catalunya aporti a les finances de l'Estat el cost dels serveis que presta a Catalunya i pel que fa a la "solidaritat", asseguren que "ha de ser explícita i s'ha de reflectir de manera transparent."

"La Generalitat ha de contribuir a la solidaritat amb les altres comunitats autònomes a fi que els serveis prestats pels diferents governs autonòmics als seus ciutadans puguin assolir nivells similars, sempre que duguin a terme un esforç fiscal també similar. Aquesta solidaritat ha d'estar limitada pel principi d'ordinalitat."

Caldrà formalitzar l'acord durant el primer semestre del 2025 en la comissió bilateral entre el govern i l'Estat. (Europa Press/Marta Fernández)

Resolució del conflicte polític

El preacord entre socialistes i republicans constata la necessitat d'aprofundir en la resolució del conflicte polític amb l'Estat. Per això, es comprometen a impulsar una convenció nacional en el primer ple del Parlament posterior a la constitució del nou govern.

Aquesta convenció estarà integrada per un grup impulsor format per representants dels grups parlamentaris i presidida per una representant d'Esquerra Republicana.

L'objectiu és, per una banda, promoure el debat polític i social sobre el futur de Catalunya, presentant-ne les conclusions al Parlament, i de l'altra, fer un seguiment de l'aplicació de la llei d'amnistia.
 

Defensa de la llengua i projecció al món

Davant el creixent desús de la llengua catalana, Esquerra ja duia al programa la creació d'una conselleria lingüística i ara el PSC l'assumiria com a pròpia. Tindrà rang de departament, amb un pla d'acció transversal sobre el conjunt de polítiques del govern.

Els dos partits coincideixen que la legislatura ha d'enfortir les polítiques a favor de la llengua catalana per "assegurar la cohesió de la societat catalana". Per això, proposen un acord nacional per la llengua en els 100 primers dies del nou govern, amb finançament inicial anual de 200 milions d'euros.

Segons el pacte, a més, el criteri per aplicar el català a l'ensenyament no universitari haurà d'estar basada exclusivament en "criteris pedagògics recollits en el projecte lingüístic de cada centre. Aquests projectes s'elaboraran a partir de l'anàlisi dels usos i l'exposició de l'alumnat a les diverses llengües per tal d'impulsar mesures de suport educatives de cada llengua i en cap cas a partir de paràmetres imposats, aliens a criteris pedagògics".

Per què fem educació física a l'escola?
Es vol estendre la vehicularitat de la llengua catalana en l'àmbit de les activitats extraescolars (Sara Cañete/Catalunya Ràdio)

A més, es detalla, que si es posa en risc aquest model, "es promourà, amb el consens de la resta de forces polítiques i entitats que defensen el model de l'escola catalana, les reformes i accions necessàries per defensar-lo i garantir-lo, sense abandonar mai l'objectiu".

Així mateix, es vol estendre la vehicularitat de la llengua catalana en l'àmbit de les activitats extraescolars i de l'esport de base i el lleure.

També es comprometen a reforçar l'acció exterior de la Generalitat, mantenint el departament actual i ampliant la xarxa de delegacions, amb especial atenció a l'Amèrica Llatina i a l'Àsia.

A més, acorden promoure la participació del govern català en els organismes internacionals on es debatin qüestions que afectin les seves competències (ONU, Unesco, OMS...).
 

Continuïtat de les polítiques actuals

El PSC i ERC signen la continuïtat de les polítiques actuals del govern de Catalunya.

Destaquen la consolidació de l'empresa energètica pública, la protecció de la Ricarda en el cas de l'ampliació de l'aeroport, el traspàs de les primeres línies de Rodalies durant el 2025 o el compromís de no fer cap transvasament de l'Ebre.

Sobre l'aeroport, aposta perquè la Generalitat participi en les decisions estratègiques i El Prat guanyi capacitat "amb noves connexions intercontinentals de llarg radi".

Un altre punt és l'augment del tipus impositiu del joc vinculat als casinos, una decisió que posa traves al projecte BCN World.

El nou govern també hauria de treballar per avançar en el reconeixement de les seleccions catalanes, així com invertir en habitatge de lloguer i rehabilitació, i regular els pisos turístics de temporada, punts clau de l'acord amb els Comuns.

Per avaluar el compliment de l'acord, socialistes i republicans crearan una comissió de seguiment integrada per tres membres de cada partit.

Podeu consultar el detall del preacord entre ERC i el PSC per a la investidura:

Acord d'investidura entre e... by Moderador Noticies Web

ARXIVAT A:
ERCPSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut