El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha explicat aquest dimecres els detalls de l'esmena a la totalitat a la llei d'amnistia (Europa Press/Eduardo Parra)

El PP fa un pas més i proposa "dissoldre" els partits que desobeeixin la Constitució

Les esmenes a la totalitat de PP i Vox a la llei d'amnistia proposen nous delictes contra els partits independentistes i també contra qui hi negociï

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres el PP i Vox han presentat esmenes a la totalitat a la llei d'amnistia, el dia que s'acabava el termini per fer-ho, mentre les esmenes parcials es poden presentar fins al dia 16 de gener.

El principal partit de la dreta ha proposat un text alternatiu a aquesta llei que contempla la dissolució dels partits i organitzacions que es consideri que desobeeixen la Constitució.

Per la seva banda, l'esmena del partit d'extrema dreta Vox proposa il·legalitzar els partits que "amenacin la unitat d'Espanya", i també un nou delicte per castigar qui negociï amb ells.


Debat i votació d'esmenes, el 10 i el 30 de gener

El termini per a les esmenes a la totalitat s'acabava a les 6 de la tarda, i les esmenes del PP i de Vox es debatran i votaran el dia 10 de gener, en una sessió que s'haurà de fer al Senat, perquè el Congrés està en obres.

Pel que fa a les esmenes parcials que es poden presentar fins al dia 16, es començaran a debatre a la comissió de justícia i les votarà el ple del Congrés el dia 30 de gener.


Dos mesos de tramitació al Senat

Serà aquell dia quan la llei molt probablement quedarà aprovada de forma preliminar, i passarà al Senat, on es preveu que la tramitació duri dos mesos, després dels canvis al reglament promoguts pel PP.

Són canvis aprovats el novembre precisament per alentir els tràmits d'aquesta llei, de manera que no tornaria al Congrés fins a l'abril i, si no hi ha sorpreses, s'aprovarà definitivament.

Un cop aprovada es publicarà al BOE i entrarà en vigor, però la seva aplicació de facto la decidiran, cas per cas, els jutges i els tribunals.

El PP vol dissoldre els partits independentistes

L'esmena del PP l'ha explicada el portaveu al Congrés, Miguel Tellado, que ha precisat que la presentarien a la tarda i que inclou la creació del delicte de deslleialtat constitucional.

Seria un delicte que s'aplicaria a qui faci referèndums d'autodeterminació o declaracions d'independència, amb la intenció de "rearmar l'Estat" davant possibles "atacs a la Constitució".

Això implicaria la dissolució dels partits o organitzacions que hagin impulsat i portat a terme referèndums i declaracions, però no la il·legalització com a tal.

Tellado ha justificat aquest nou delicte afirmant que els partits sobiranistes catalans ja han dit que tenen la intenció de convocar un referèndum, és a dir, una "ànsia expressada clarament".

El text del PP proposa introduir al Codi Penal el delicte de deslleialtat constitucional, amb penes de 5 a 10 anys de presó per qui declari la independència d'una part del territori d'Espanya, i d'1 a 5 anys per qui convoqui un referèndum.

També que es dissolguin els partits o organitzacions que en siguin responsables, o que es suspenguin entre 6 mesos i 5 anys si fan "actes inequívocs de col·laboració activa" per "la restauració de l'ordre constitucional".


Vox vol penalitzar les negociacions amb independentistes

Pel que fa a Vox, l'esmena l'ha explicada el portaveu al Congrés José María Figaredo, afirmant que proposen il·legalitzar els partits que amenacin la unitat d'Espanya i l'ordre constitucional.

Figaredo ha dit clarament que la seva proposta no s'adreça només als partits independentistes, sinó també a qui hi negociï, en al·lusió directa a Pedro Sánchez i al PSOE:

"No només ataquem l'amnistia en si, sinó que combatem tots els elements que el govern espanyol està utilitzant per perpetrar aquest cop d'estat des de La Moncloa."

Figaredo ha afegit que els continguts de l'esmena ja els han proposat anteriorment al Congrés sense èxit, i s'ha lamentat que siguin mesures que només les han defensat ells en solitari.

 

 

ARXIVAT A:
PPCongrés dels DiputatsAmnistia
Anar al contingut