Cuca Gamarra no ha estat l'única que ha preguntat per la suposada negociació entre PSOE i Puigdemont (Europa Press / Eduardo Parra)

El PP colla Sánchez per descobrir "el nou senyor X del PSOE" que hauria visitat Puigdemont

L'expresident de la Generalitat assegura que ha rebut visites de "gent del PSOE" i el PP ha preguntat a diferents ministres si van ser ells

RedaccióActualitzat

El PP ha portat la reforma del delicte de sedició a la sessió de control i s'ha desfermat una batalla dialèctica entre govern espanyol i oposició.

La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha acusat Pedro Sánchez de negociar amb Carles Puigdemont el seu retorn, després que l'expresident de la Generalitat ha assegurat, amb motiu dels cinc anys que fa que va marxar a l'exili, que ha rebut visites de "gent del PSOE" per "generar expectatives d'un bon tracte".

Gamarra li ha preguntat qui va ser "el senyor X" que, segons el PP, va negociar en nom del PSOE una solució política per a l'expresident de la Generalitat.

"Qui és el nou 'senyor X' del Partit Socialista que va anar a veure Puigdemont? Qui ha anat a negociar el Codi Penal a mida dels líders colpistes? Qui ha ofert que les lleis, a Espanya, es redactin a la seu d'ERC? Perquè, fos qui fos, ho va fer a les seves ordres."

En la resposta, Sánchez ha retret al PP que Espanya va estar a punt de trencar-se quan ells governaven.

"Vostès, que van repartint carnets d'espanyolitat i constitucionalisme, i resulta que quan estaven al govern és quan Espanya va estar a punt de poder-se trencar. [...] Només hi ha un govern legítim quan és del PP i es compleix la Constitució a la seva conveniència, i un espanyol és bon espanyol si és del PP. Ja n'hi ha prou i compleixi la Constitució."


"Vostè va negociar amb Puigdemont?"

Gamarra no ha estat l'única que ha preguntat per la suposada negociació entre PSOE i Puigdemont. En la sessió de control al govern espanyol ha quedat clar que els diputats del PP tenien la consigna de fer aquesta pregunta.

Així, la majoria dels diputats del grup han aprofitat la seva pregunta als ministres a la sessió de control per interrogar-los sobre si es van encarregar d'anar a Waterloo.

La diputada popular Ana Belén Vázquez ha dit al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska: "Coneixent-lo, no m'estranyaria que fos vostè l'encarregat de negociar amb el senyor Puigdemont la reforma del delicte de sedició i que no el detingués la policia."

El PP ha aprofitat la sessió per fer la mateixa pregunta a diferents ministres (Europa Press / Eduardo Parra)

Al seu torn, el també diputat popular Carlos Rojas ha preguntat a la vicepresidenta Nadia Calviño si va ser "l'encarregada de negociar a Waterloo amb un pròfug de la justícia", i li ha preguntat: "Si no va ser vostè, sap qui va ser?"

La diputada Margarita Prohens ha estat l'encarregada de preguntar-ho a la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera.

En la carta que va fer pública diumenge, Puigdemont es referia a interlocutors que se li han adreçat per proposar-li "solucions felices".

També parla de: "Gent del PSOE que en diverses vegades m'ha vingut a veure per generar-me expectatives d'un bon tracte, via reforma del Codi Penal i un indult. Sempre que, esclar, acceptés comparèixer davant del Suprem." "Segur que Pedro Sánchez sap de què parlo", assegura el president Puigdemont.

Com ha fet el PP, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, també ha assumit que Pedro Sánchez ha ofert "el que calgui" a l'expresident Carles Puigdemont, i ha afirmat que el president del govern espanyol "no té cap escrúpol".


El Govern no coneixia la carta de Puigdemont

El Govern confia que els "estirabots" i el "posicionament" del PP sobre la reforma del delicte de sedició no tinguin "cap efecte" sobre la negociació entre la Generalitat i la Moncloa.

Durant la roda de premsa d'aquest dimecres a Palau, posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha reiterat el "respecte" del Govern cap a l'expresident Carles Puigdemont, i ha afegit que l'executiu no tenia coneixement del seu escrit on qüestionava una possible reforma de la sedició.

Plaja ha subratllat que el PP utilitza el poder judicial com un "instrument al seu servei" i com a "arma partidista" i "només en el seu benefici propi". La portaveu del Govern ha conclòs que els populars no tenen "cap vergonya en saltar-se les seves pròpies normes quan els convé".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPPPSOESedicióCarles PuigdemontPedro Sánchez
Anar al contingut