Els diputats electes de Vox de l'XI legislatura, a l'arribada per recollir les credencials (Parlament Balear)

El PP cedeix a Vox la presidència del Parlament balear i aplana la investidura de Prohens

"Posar fi a la imposició lingüística del català" a les Balears, una de les claus del document que cedeix la presidència a l'extrema dreta, que té tot just 8 diputats

Redacció/AgènciesActualitzat

El PP i Vox han aconseguit un acord per a la constitució aquest dimarts de la Mesa del Parlament balear segons el qual l'extrema dreta designarà el president de la Cambra i els populars tindran la primera vicepresidència i una secretaria. Això malgrat que els de Santiago Abascal van obtenir tot just 8 dels 59 electes de la cambra.

El moviment acosta un possible acord per a la investidura de Marga Prohens, del PP, com a nova presidenta del Govern de les Illes Balears, en substitució de la socialista Francina Armengol. A les eleccions del dia 28, el PP va obtenir 25 diputats i els socialistes es van quedar amb 18.

Els dos partits han comunicat conjuntament un pacte que, asseguren, se circumscriu a l'òrgan de govern del Parlament i deixa obert el diàleg amb vista a la investidura com a presidenta del govern de la candidata del PP, que necessita com a mínim l'abstenció de Vox.

Els negociadors, que no han informat de quin dels vuit diputats de Vox ocuparà la presidència, han signat un preacord programàtic per "canviar les polítiques les dues últimes legislatures" i dotar les Balears d'"un govern estable".

Fonts de Vox han subratllat a l'agència EFE que mantenen el propòsit d'entrar en aquest nou govern, i des del PP han incidit que l'acord aconseguit aquest dilluns es limita a la mesa del Parlament i a establir una sèrie de polítiques en què tots dos partits tenen plantejaments comuns.

El pacte ha arribat després de diverses reunions infructuoses, i la mateixa jornada en què el líder balear de Vox, Jorge Campos, ha estat designat candidat al Congrés el 23 de juliol.


"Posar fi a la imposició lingüística del català" 

Alguns dels punts essencials del preacord són posar fi a les polítiques i normatives "que promouen l'enfrontament i la divisió, o que ataquin la unitat de la nació" i amb "la imposició lingüística" del català. Concretament, s'eliminarà el requisit lingüístic per treballar a la sanitat.

Pel que fa a l'educació, àmbit en què Vox reclamava que es garantís el dret a estudiar en castellà en qualsevol etapa, es pacta que aquesta elecció de llengua estarà assegurada els primers anys de l'ensenyament. També advoquen per una escola "lliure d'adoctrinament ideològic".

Un altre punt del document signat pels portaveus parlamentaris dels dos partits, Idoia Ribas (Vox) i Sebastià Sagreras (PP) fa referència al foment de l'activitat empresarial, amb especial atenció al turisme.

També coincideixen a millorar els serveis socials i donar suport a les famílies "en tota l'acció de govern", millorar la Sanitat i protegir les dones de les agressions, especialment en l'àmbit del que anomenen, com fa sempre l'extrema dreta, "violència intrafamiliar".

Un altre dels punts pactats és l'aplicació d'una auditoria "per identificar i portar davant dels tribunals" els implicats en els casos d'explotació sexual de menors tutelades.

L'últim dels cinc apartats acordats per PP i Vox amb vista a les polítiques del pròxim govern es refereix específicament a combatre les "màfies de la immigració".

ARXIVAT A:
PPIlles BalearsVoxEleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut