El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb el candidat popular a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera (ACN/Sílvia Jardí)

El PP aspira a tornar a ser un rellevant el 28M després d'una dècada de mals resultats

Els populars confien en les enquestes, que apunten que podrien ampliar regidors a Barcelona i tenen l'esperança posada en governar a Badalona i Castelldefels
Deidré Dalmau
TEMA:
Eleccions municipals 2023

El PP ha anat perdent pes a Catalunya en l'última dècada fins a arribar a ser una força gairebé residual. Actualment, els populars tenen dues alcaldies, Gimenells, un municipi d'un miler d'habitants al Segrià, l'alcalde és Dante Pérez; i Pontons, amb mig miler d'habitants, a l'Alt Penedès. L'alcalde actual és Josep Tutusaus, però el municipi ha tingut batlles del PP des de 1999.

Pel que fa al nombre de regidors, en les eleccions municipals de 2019 van aconseguir una seixantena de representants a tot Catalunya. A Barcelona, la nit electoral del 2019 va ser llarga, ja que van estar a punt de quedar-se fora del consistori. Finalment, la llista encapçalada per l'empresari Josep Bou va aconseguir entrar amb dos regidors.

A Badalona, Xavier García Albiol va guanyar les eleccions el 2019, però l'alcaldia va ser per al socialista Àlex Pastor. Quan Pastor va dimitir per haver-se saltat el confinament, Albiol va accedir a l'alcaldia durant un any i mig. Després de l'aparició del seu nom als "Papers de Pandora", una moció de censura el va apartar de l'alcaldia el novembre de 2021.


Daniel Sirera, el candidat de Feijóo a Barcelona

Després de mesos d'especulacions sobre qui podria ser el candidat a l'alcaldia de Barcelona, es va parlar de Dolors Montserrat o Lorena Roldán, entre altres noms, el partit va triar una cara coneguda del PP per encapçalar la candidatura, Daniel Sirera. Sirera, que va liderar el partit a Catalunya durant un any, té experiència com a regidor a Barcelona i va ser diputat del Parlament durant 15 anys.

Es tancava així la substitució del polèmic empresari Josep Bou, que sempre va tenir mala relació amb la direcció catalana del PP i amb el grup municipal.

L'elecció de Bou, aliè al partit, com en el seu moment la de Cayetana Álvarez de Toledo com a cap de llista per Barcelona al Congrés, van ser dues decisions personals de l'expresident dels Populars, Pablo Casado. Cap dels dos candidats va obtenir bons resultats.

En aquesta ocasió, el partit no ha volgut fer experiments i des del partit parlen de Sirera com el representant de Feijóo a Barcelona.

Pel que fa als pactes postelectorals, Daniel Sirera ha marcat com a línies vermelles no fer alcaldessa de la ciutat ni a Ada Colau ni a Ernest Maragall. Diu que estan disposats a seure i a parlar amb Xavier Trias i Jaume Collboni


Les esperances posades en Badalona i Castelldefels

Els populars confien que Xavier García Albiol torni a guanyar les eleccions a Badalona i pugui ser alcalde. Albiol està pendent de judici acusat d'un delicte de prevaricació urbanística i ambiental per presumptament permetre la instal·lació d'unes antenes de telefonia sense permisos a la comissaria de la Guàrdia Urbana. Albiol ha relacionat la imputació amb la proximitat de les eleccions municipals.

El candidat del PP a l'alcaldia de Badalona, Xavier García Albiol (ACN/Albert Segura)

A Castelldefels, el candidat és Manu Reyes, actual president del PP de Barcelona. Serà la tercera vegada que Reyes es presenta a l'alcaldia. El 2011 va guanyar i va ser batlle una legislatura. El 2015 i 2019, tot i guanyar, els pactes postelectorals el van deixar fora.

A Lleida, on actualment són l'última força, els populars aspiren a millorar significativament els seus resultats amb la candidatura que encapçala Xavi Palau.


Unes eleccions per començar un canvi de cicle

El PP planteja aquestes eleccions com l'inici d'un nou escenari electoral per al partit a Catalunya. En paral·lel amb el creixement del procés, els populars van passar d'obtenir el seu millor resultat al Parlament, el 2012, a tenir la representació més baixa de la seva història, tant a la cambra catalana com a l'Ajuntament de Barcelona.

Amb les últimes derrotes electorals de Ciutadans, el PP aspira a recuperar part del seu electorat perdut i es presenta com el vot útil per evitar que hi hagi un alcalde independentista a Barcelona. Els comicis municipals també seran una prova de foc per al nou president de partit, Alberto Núñez Feijóo.

 

ARXIVAT A:
PP Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut