El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Imanol Pradales, a La Moncloa aquest divendres (EFE/Zipi Aragón)

El PNB promet estabilitat a Sánchez i posa pressió a Junts per aprovar el sostre de despesa

Puigdemont manté el vot en contra de Junts mentre no es reverteixi la desinversió de l'Estat a Catalunya

Primera ronda de trobades bilaterals entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics per la reforma del sistema de finançament. El primer a assistir a La Moncloa ha estat el lehendakari, Imanol Pradales, que ha assegurat que el PNB "jugarà a favor de l'estabilitat" en una legislatura que Sánchez voldria esgotar.

Els dos socis han parlat del calendari de traspàs de 29 competències pendents al govern basc. Les més importants, el traspàs de la gestió de Rodalies, la gestió econòmica de la Seguretat Social i les competències en la primera fase d'acollida de migrants.

En aquest sentit, Pradales ha dit que confia que les competències previstes a l'Estatut de Gernika s'hagin complert íntegrament el 2025. Un cop passi, "s'ha d'obrir una nova carpeta per actualitzar l'autogovern d'Euskadi, ampliar-lo i millorar-lo", ha defensat el lehendakari.

"No em ficaré a casa dels altres"

Sobre la proposta de finançament singular per a Catalunya, el lehendakari ha assegurat que "respecta" allò que la Generalitat pacti amb el govern espanyol. Ara bé: sempre que es respecti el concert basc.

"No em ficaré a casa dels altres, perquè no m'agrada que ningú es fiqui a casa dels bascos. L'únic que exigeixo és que hi hagi un respecte també al model de concert basc, del qual es parla sovint i al qual s'ataca injustament amb un desconeixement enorme del que significa", ha dit Pradales.

El lehendakari demana "actualitzar i millorar" l'autogovern d'Euskadi (EFE/Zipi Aragón)

D'altra banda, el lehendakari ha insistit en la necessitat d'aprovar el sostre de despesa per al 2025 i senda de dèficit, el pas previ a l'elaboració dels pressupostos de l'Estat. La proposta es portarà al Congrés dijous vinent.

"Crec que el president Sánchez està pensant que la legislatura continuï endavant, independentment de si compta amb pressupostos o no, però no descartaria que hi hagi un intent d'elaborar uns pressupostos. Per això, estem especialment interessats que s'aclareixi el sostre de despesa", ha subratllat.

El no de Junts al sostre de despesa

El missatge de Pradales podria ser la resposta al que l'expresident Carles Puigdemont ha donat a entendre en les últimes hores: que Junts tornarà a votar en contra del sostre de despesa, cosa que impediria que tiressin endavant els pressupostos generals.

Puigdemont no vol pressions i diu que votaran en sentit negatiu si La Moncloa no reverteix el fet que a Catalunya s'executin menys inversions de les pressupostades. Junts ja va votar en contra de la proposta de sostre de dèficit i els objectius d'estabilitat al Congrés, el juliol passat.

"A veure si aconsegueixen explicar-nos-ho d'una vegada, perquè no hi ha manera que entenguem la raó per la qual a Madrid s'han executat l'any 2023 inversions públiques per valor de 1.350 milions d'euros més dels que estaven pressupostats, i a Catalunya per valor de 1.250 milions menys dels que van aprovar que es gastarien. I cada any, la mateixa cançó", ha etzibat Puigdemont.

 

Per la seva banda, el govern espanyol ha agraït al PNB el seu "compromís amb l'estabilitat" de la legislatura i la seva disposició a votar a favor del sostre de despesa. Amb el suport dels nacionalistes bascos, però, no en té prou l'executiu de Pedro Sánchez, que necessita el vot afirmatiu de la resta de socis parlamentaris --inclosos els set de Junts--.

En tot cas, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha deixat clar que si el Congrés tomba la senda de dèficit, el govern espanyol presentarà igualment els seus comptes.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPNBPaís Basc
Anar al contingut