Xicu des Moliner, el pescador de Formentera rescatat després de set hores al mar pel fort temporal (3Cat)

El pescador de Formentera que va passar 7 hores agafat a una fusta: "Pensava que no aguantaria"

Xicu Torres va salvar la vida després de naufragar amb el seu llaüt pel fort temporal de dimecres i agafar-se a una fusta durant 7 hores

Com cada matí, passaven pocs minuts de les sis quan en Xicu Torres va sortir dimecres amb el llaüt. Però el 14 d'agost no era un dia qualsevol per a aquest pescador de Formentera, que va anar a treballar sense saber que tornaria a terra hores més tard, després de ser rescatat de manera miraculosa, en mig d'un fort temporal que el va fer naufragar.

Tal com ha explicat ell mateix en declaracions a TV3, l'informe meteorològic indicava que hi hauria tempesta a partir del migdia. Recorda que, precisament per això, a mig matí es va posar a recollir les xarxes abans que el canvi de temps l'enxampés navegant. Però era massa tard i, quan en Xicu ja tornava a la costa, una forta ràfega de vent va tombar la seva embarcació i el va deixar a la deriva.

"Em faltaven tres minuts per arribar a terra, més o menys, quan va arribar una ratxa de vent com no havia vist mai. Em va trabucar en qüestió de tres segons, no vaig tenir temps de pensar res."

Un vaixell durant el fort temporal marítim a Formentera (3Cat)

Abans de caure a l'aigua, en Xicu es va intentar mantenir a la part de la nau que quedava a la superfície. Una solució que va durar pocs minuts, perquè el vaixell de seguida es va enfonsar i va obligar-lo a trobar una alternativa per sobreviure.

"Primer em vaig quedar dalt del barco. Vaig pensar que, si no s'enfonsava, estava salvat. Però en cinc minuts es va enfonsar, i em vaig aferrar a una taula de fusta."

Mentre s'aferrava a la vida, agafant-se amb força a unes restes del llaüt, en Xicu va passar de la fe a la desesperança. Malgrat que al principi tenia clar que se'n sortiria, amb el pas de les hores va veure com s'esvaïen les seves possibilitats.

"Quan ja feia tantes hores, i vaig començar a tremolar i em van agafar rampes a les cames, pensava que no aguantaria gaire estona més si no em trobaven aviat."

Xicu des Moliner, rescatat després del naufragi del seu llaüt (3Cat)

Recorda com, des de l'aigua, veia els vaixells de l'operatiu de rescat de Salvament Marítim que el buscaven, sense èxit. Va passar set hores suportant el fort onatge, fins que finalment van trobar-lo amb símptomes d'hipotèrmia.

"El moment més feliç va ser quan vaig aixecar una mà, em van veure i sabia que m'havia salvat. Si no arriba a ser per l'experiència dels companys, amics i veïns, avui no seria aquí. No puc fer més que donar les gràcies a tothom."

Amb 54 anys, a partir d'ara haurà de marcar al calendari el 14 d'agost com la data del seu segon aniversari, el dia que va canviar-li la vida. Mentre encara es recupera de l'ensurt, en Xicu des Moliner ja ha decidit que el que no canviarà és la seva relació amb el mar.

"Sempre ha estat el meu mode de vida i de felicitat, i haurem de seguir endavant i anar de la mà."

Els serveis d'emergències s'enduen el pescador després del rescat

Les illes Balears continuen en alerta

Després de dos dies d'inundacions i pluges de rècord, la dana manté en alerta les illes Balears per tercer dia consecutiu, sobretot a Mallorca i Menorca.

Aquest divendres el temporal segueix instal·lat a l'arxipèlag i amenaça amb més aiguats. Durant la nit i matinada ha plogut de manera irregular a diferents punts tant de Menorca com de Mallorca, però lluny de l'episodi excepcional de dijous.

L'Agència Estatal de Meteorologia manté l'avís per pluges fortes, però ha rebaixat el nivell d'alerta de vermell a groc. Està previst que la situació d'inestabilitat es mantingui fins a la tarda, amb especial atenció al Llevant de Mallorca i la serra de Tramuntana.

 

ARXIVAT A:
Illes BalearsCrisi climàticaMeteorologiaPesca
Anar al contingut