Més de 20 professionals van participar en l'operatiu (SEM)

El periple per salvar un nen acabat de néixer: 20 sanitaris el traslladen amb ECMO des de Palma

El nadó, que tenia menys de 24 hores de vida i problemes respiratoris greus, va arribar a la Vall d'Hebron divendres de matinada

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Un nadó de menys de 24 hores de vida amb problemes respiratoris greus va ser traslladat aquest divendres de l'Hospital Son Espases, a Palma de Mallorca, fins a la Vall d'Hebron de Barcelona, amb el sistema ECMO pediàtric, una màquina que substitueix temporalment els pulmons i el cor en l'oxigenació de la sang quan aquests òrgans fallen.

La criatura va arribar de matinada a l'Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron després d'haver aterrat a Barcelona en un avió de l'exèrcit de l'aire. Més de 20 professionals sanitaris i assistencials van participar en l'operatiu, segons ha informat el SEM aquest dimarts.

L'equip especialitzat en aquesta tècnica es va desplaçar des de la Vall d'Hebron fins a Son Espases per administrar una cànula a la criatura, amb qui van tornar després a Barcelona, on pot rebre l'assistència mèdica que necessita.

La teràpia ECMO, que respon a les sigles en anglès d'oxigenació per membrana extracorpòria, permet extreure la sang del cos per oxigenar-la i retornar-la després a l'organisme. Es fa servir de forma temporal --durant uns dies o unes setmanes-- en persones en les quals el cor i els pulmons no poden desenvolupar les funcions vitals amb normalitat.

A aquests pacients se'ls introdueix una cànula en una vena central --la femoral o la jugular-- i una altra en una via arterial --en infants, generalment la caròtida-- per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang. Una bomba impulsa aquesta sang fins a un oxigenador que la purifica abans de reintroduir-la, de nou, a l'organisme.
 

Vall d'Hebron, l'hospital amb més activitat d'ECMO pediàtrica de l'Estat

Vall d'Hebron és el centre mèdic de l'Estat amb més activitat d'ECMO pediàtrica, que va engegar el 2002. Ja ha fet més de 300 procediments d'ECMO a pacients pediàtrics i neonatals des que disposa d'aquest suport cardíac i respiratori extracorpori, una màquina que només tenen tres hospitals a Espanya: el Vall d'Hebron, el 12 d'Octubre de Madrid i el Regional de Màlaga.

Des del 2019, el Vall d'Hebron també ha dut a terme una dotzena de trasllats de pacients pediàtrics amb ECMO des d'altres hospitals, nou dins el territori català i la resta, d'altres comunitats autònomes, com les Balears, Aragó, Navarra, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Els trasllats s'han efectuat en ambulància quan han estat terrestres i en avió medicalitzat quan ha calgut el transport aeri, com en els casos de les illes Balears.

Des del 2009, el Vall d'Hebron ha fet una dotzena de trasllats de pacients pediàtrics amb ECMO des d'altres hospitals (SEM)

Pacients com l'Aisha, que va néixer amb problemes pulmonars després d'aspirar meconi durant el part i que va ser traslladada des del Joan XIII de Tarragona el maig del 2023.

Un equip format per 12 professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), el Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu es van desplaçar fins a l'hospital tarragoní, on estava ingressada la nena, per començar la teràpia amb ECMO i traslladar-la en ambulància medicalitzada pediàtrica fins a Barcelona. Va estar gairebé deu dies amb ECMO i prop de dos mesos ingressada.

Després del seu cas, el Sistema de Salut de Catalunya va crear un programa específic de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l'assistència i el trasllat d'infants les 24 hores del dia en qualsevol punt del territori català.

Un any després, l'Aisha s'ha recuperat totalment, com explicaven els pares al maig al programa "Planta baixa" de TV3:


Al programa van coincidir amb el doctor Jaume Izquierdo, coordinador del programa d'ECMO pediàtrica de la Vall d'Hebron que explica, en un vídeo penjat a compte d'"X" de Vall d'Hebron, com funciona aquest procediment:


El doctor Izquiero també va participar en el trasllat de la Lara, una nena d'un any i mig amb una greu malaltia al cor a qui també es va traslladar de Son Espases al Vall d'Hebron, fa dos anys, després de tenir dues aturades cardíaques mentre era a l'hospital.

Un nen amb una miocarditis aguda es va convertir, al juny, en el pacient número 300 del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, que el Vall d'Hebron va posar en marxa l'any 2002. Es fa servir en casos com postoperatori cardíac, pneumònia greu, miocarditis o insuficiència respiratòria neonatal.

L'any passat es van superar els 30 trasllats de menors amb ECMO a l'any, segons explica el doctor Joan Balcells, cap del Servei de Cures Intensives Pediàtriques i Director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal:

"En els últims quatre anys, la nostra activitat ha augmentat de forma exponencial i el 2023 vam superar per primera vegada el llindar de 30 trasllats amb ECMO a l'any de nens i infants, que situen el Vall d'Hebron com un centre amb un volum alt d'activitat, per sobre de la mitjana europea."

Cada trasllat amb ECMO d'un infant o adolescent requereix la mobilització de com a mínim un equip de cinc professionals del Vall d'Hebron --un cirurgià cardíac pediàtric, dues infermeres de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i dos facultatius de l'UCI pediàtrica-- per anar-lo a buscar al lloc d'origen.

Treballen plegats amb els professionals del SEM, que s'ocupa del trasllat i també aporta els seus professionals. A causa de la complexitat de la tècnica, és necessari que els sanitaris que intervenen en el procés estiguin ultraespecialitzats i tinguin capacitat d'activar-se en qualsevol moment del dia, ja que es tracta de casos molt poc freqüents, però que es produeixen de manera sobtada i requereixen una actuació urgent i immediata.

ARXIVAT A:
SalutMenors
Anar al contingut