El periodista bascorús Pablo González
El periodista bascorús Pablo González (Europa Press)

El periodista Pablo González, entregat a Rússia en un intercanvi de presoners amb Occident

El periodista, de nacionalitat espanyola i russa, ha estat lliurat al Kremlin després de més de dos anys reclòs a Polònia acusat de ser un espia rus

Redacció/AgènciesActualitzat

El periodista Pablo González, que feia gairebé dos anys i mig que estava empresonat a Polònia acusat de ser un espia rus, ha estat traslladat a Rússia --el seu país de naixement-- en un intercanvi de presoners, segons ha confirmat el seu advocat, Gonzalo Boye, en un comunicat.

González --que té la doble nacionalitat russa i espanyola-- és un dels 24 presoners intercanviats en les últimes hores entre Rússia i els Estats Units i els seus aliats en l'intercanvi de presos més gran des de la Guerra Freda.

L'intercanvi s'ha fet a l'aeroport d'Ankara, sota la coordinació dels serveis secrets del país, i entre les persones implicades hi ha militars i periodistes.

Segons la televisió pública del país, que els presos han arribat a Turquia en set avions provinents dels Estats Units, Alemanya, Polònia, Eslovènia, Noruega i Rússia, i deu persones --entre les quals dos menors d'edat-- els han traslladat a Rússia després de l'intercanvi. De la resta, tretze han volat a Alemanya i tres als Estats Units.

Entre la llista de persones retingudes per Moscou es troben el periodista del Wall Street Journal, Evan Gershkovich; un veterà dels marines nord-americans, Paul Whelan, i diversos opositors russos, entre d'altres.

Per l'altra banda apareixen noms com el de Vadim Krasikov, condemnat per assassinar un opositor rus a un parc de Berlín i que Alemanya ha lliurat a Moscou.
 

Empresonat sense proves i sense judici a la vista

Segons l'advocat del periodista Pablo González, aquest moviment ha estat possible "gràcies a intenses negociacions entre les parts implicades i a un exhaustiu treball jurídic que ha assegurat un marc legal adequat per a la seva materialització". 

Per al seu entorn, això suposa "una fita significativa en favor de la llibertat de tots els periodistes que es troben en aquests moments empresonats en diversos països". El grup de suport al periodista ha celebrat el seu alliberament en una piulada a X.


Pablo González, resident a Gernika (Biscaia), el van arrestar a la frontera de Polònia pocs dies després de començar la invasió de Rússia a Ucraïna, quan cobria l'èxode de refugiats ucraïnesos. 

El govern espanyol havia demanat a les autoritats poloneses que es presentessin proves contra el periodista i es fixés una data per al judici oral al més aviat possible. Al març, un tribunal de Lublin va ratificar la pròrroga de la detenció del periodista. 

La llei polonesa permet decretar l'ingrés en presó preventiva per un màxim de tres mesos, però en el seu cas els tribunals van atendre les successives peticions de la Fiscalia per tal de prorrogar l'empresonament de González.

Associacions de premsa han fet diverses manifestacions per exigir l'alliberament de Pablo González (Europa Press/Carlos Luján)

Detingut quan cobria l'èxode de refugiats de la guerra a Ucraïna

Pablo González va ser detingut el 28 de febrer del 2022. Les autoritats poloneses el van acusar de "participar en activitats dels serveis d'intel·ligència estrangers contra Polònia", que, segons l'article 130.1 del Codi Penal polonès, és punible amb deu anys de presó.

L'executiu polonès va afirmar en un comunicat que el mantindria en presó preventiva durant tres mesos. González va ser identificat com a "agent de la Direcció Principal d'Intel·ligència de l'Estat Major de les Forces Armades de la Federació Russa". Li van atribuir el delicte de "dur a terme operacions en benefici de Rússia aprofitant-se del seu estatus de periodista".

Segons va publicar el diari Público, el 6 de febrer, González va ser detingut durant unes hores pels serveis de seguretat ucraïnesos a Kíiv, pocs dies abans que comencés la invasió russa. El van interrogar i el van titllar de "prorús" tot remarcant que havia treballat per al diari basc "Gara".

Segons Público, mentre retenien el periodista a Ucraïna, agents del CNI van interrogar familiars i amics seus al País Basc i Catalunya. Després de l'interrogatori, Pablo González va sortir d'Ucraïna. Quan va començar la invasió, el periodista basc va decidir viatjar a Polònia per cobrir l'èxode de refugiats ucraïnesos que travessaven la frontera. Va ser aleshores que els serveis d'intel·ligència polonesa el van detenir.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaGovern espanyol
Anar al contingut