El peix robot que aconsegueix endinsar-se a la part més inexplorada i profunda de l'oceà

Dissenyat per científics xinesos, és capaç de resistir el fred i la pressió dels grans abismes marins

RedaccióActualitzat

La fossa de les Mariannes, el lloc més profund del planeta, a 10.900 metres sota l'oceà Pacífic occidental, té un nou habitant molt particular: un robot ideat per científics xinesos.

La gran novetat d'aquest petit giny és que està dissenyat i construït imitant algunes de les espècies que habiten a les profunditats marines. De fet, té l'aspecte d'un peix habitual de la fossa de les Mariannes, el pseudoliparis swirei, descobert el 2017.

 


A més, està fabricat amb una mena de silicona capaç de resistir l'enorme pressió que hi ha a més de 10.000 metres de fondària. Un material que també és resistent a temperatures baixíssimes i li dona flexibilitat.

El robot es mou gràcies a una petita bateria que li atorga una autonomia de fins a 45 minuts.

 

 

És fruit del treball dels equips de recerca de la Universitat de Zhejiang, que van començar a treballar-hi el 2017.

El robot peix ha estat portada de la revista Nature, en el número del 4 de març, que li dedica un article.

 


Monument nacional

Declarada monument nacional dels Estats Units l'any 2009, la fossa de les Mariannes és un territori molt poc explorat, per la dificultat de navegar a tanta profunditat.

El primer descens no es va poder fer fins al 1960, amb el batiscaf científic Triestre, en una missió dels Estats Units. Des d'aleshores ha estat explorada algunes vegades.

El 2012, el director de cinema James Cameron hi va baixar amb el submergible Depsea Challenger, dissenyat per baixar a abismes marins.

El maig de l'any 2020, Rússia va explorar la fossa de les Mariannes amb la nau no tripulada Vitiaz.

ARXIVAT A:
CiènciaTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut