
El Parlament investigarà què ha passat a les residències, on han mort 3.327 persones grans
La cambra catalana crearà una comissió, a iniciativa de la CUP, amb el suport dels grups de l'oposició, però no de JxCat i ERC
El Parlament entrarà a fons per saber per què han mort tantes persones a les residències de gent gran durant la pandèmia. La cambra catalana crearà una comissió per investigar què ha passat. Fins ara, a les residències han mort 3.327 persones, 18 en les últimes 24 hores.
És una iniciativa de la CUP amb què han estat d'acord els grups de l'oposició i que ara analitzarà la mesa del Parlament. Els grups han demanat que es tramiti d'urgència. La proposta té els vots necessaris perquè prosperi encara que Junts per Catalunya i Esquerra, els socis del govern, no hi donin suport.
A més dels 3.327 morts a les residències, el Departament de Salut informa que s'han confirmat 12.585 positius (56 més en l'últim dia), i 35.256 casos són sospitosos (313 més), un total de 47.841 persones, això suposa pràcticament tres quartes parts del total d'avis residents a Catalunya.

El PSC-Units juntament amb comuns, CUP i PPC també han registrat al Parlament una proposta de ple monogràfic sobre la gestió a les residències. De moment hi haurà un ple monogràfic sobre la gestió del coronavirus i les seves conseqüències. Primer va ser Ciutadans qui el va demanar i, després, va ser el mateix president Quim Torra qui el va sol·licitar.
La reunió de la mesa i la junta de portaveus d'aquest dimecres podria aclarir el calendari de les diferents iniciatives relacionades amb la gestió del coronavirus i els seus efectes.
La gestió de la crisi, a debat
Divendres passat, el president Torra va enviar una carta al president del Parlament, Roger Torrent, per sol·licitar un ple específic per explicar "l'afectació i conseqüències del coronavirus a Catalunya, els efectes i implicacions de les decisions de l'Estat sobre la gestió de la Generalitat, les mesures adoptades pel govern, la gestió de la fase de represa i les mesures per a la protecció social i la reactivació econòmica". Un ple que, de moment no té data.

El 5 de maig era el grup PSC-Units qui va proposar un ple sobre la gestió de les residències de gent gran durant la pandèmia. Una petició que es va registrar la setmana passada juntament amb comuns, CUP i PPC. El dubte, segons els socialistes, és si es farà aquest ple monogràfic en aquest període de sessions o en el pròxim.
Paral·lelament, la CUP va posar sobre la taula la necessitat d'impulsar una comissió d'investigació sobre aquesta mateixa qüestió. I aquest dilluns s'ha registrat amb la signatura de Cs, PSC-Units, comuns, CUP i PPC.
L'impacte devastador del coronavirus a les residències
Les residències geriàtriques han estat i continuen estant molt castigades per la Covid-19. Els efectes de la malaltia són devastadors. En l'últim programa del "30 minuts", de TV3, "Residències, els grans oblidats" es recull la inquietud tant dels avis com dels seus familiars, com també dels treballadors dels centres.
El malson d'aquests dies als geriàtrics l'han hagut d'assumir els seus treballadors, que han evitat el col·lapse tot i estar precaritzats i mal considerats, posant en risc la seva salut i cobrant un 30% menys que el mateix perfil en un hospital. La falta de material de protecció ha estat el principal maldecap de les residències fins a mitjans d'abril, quan han arribat els recursos públics.

Més de la meitat de les residències de gent gran s'han vist afectades per la Covid-19. Un cop entra el coronavirus en una residència, és molt difícil d'aturar la progressió sense equips de protecció, sense suport sanitari, i amb una organització dels centres que no permet separar els residents adequadament. Els centres s'han vist totalment desbordats.
La Fiscalia té oberts desenes d'expedients que s'hauran d'investigar els pròxims mesos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutParlament de Catalunya