La bancada independentista ha aplaudit el retorn del diputat d'ERC (David Zorrakino/Europa Press)

El Parlament aprova la reforma perquè Puigdemont pugui votar i Wagensberg torna a l'hemicicle

El retorn del diputat d'ERC després de l'exili ha coincidit amb l'aprovació de la reforma que ha de permetre el vot de l'expresident de la Generalitat i l'exconseller Lluís Puig

Actualitzat

El Parlament ha aprovat definitivament la reforma del reglament per habilitar el vot telemàtic i ampliar els supòsits per a la delegació de vot.

Tramitada de forma exprés per lectura única, ha rebut el vot favorable dels grups impulsors: el PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. El PP i Vox hi han votat en contra, mentre que Aliança Catalana s'ha abstingut.

La modificació també introdueix canvis en l'adscripció de diputats als grups parlamentaris, que permetrà a la CUP tenir grup propi, i modifica la majoria necessària per aprovar declaracions institucionals, per saltar el veto de l'extrema dreta.

Els populars ja han avançat que la recorreran al Constitucional, en considerar que només busca beneficiar Carles Puigdemont i Lluís Puig.

Per contra, és significatiu el canvi de parer del PSC, que en l'anterior legislatura va recórrer el vot de Puig i ara s'ha avingut a reformar el reglament per facilitar-lo. "Tot es fa en altres parlaments i entra dins dels paràmetres de constitucionalitat", ha argumentat el diputat socialista Ferran Pedret.

En la sessió d'aquest dijous, la cambra també ha aprovat la designació dels 8 senadors autonòmics: Antoni Poveda, Núria Marín i Alfons García, pel PSC; Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Francesc Ten, per Junts; Laura Castel, per ERC, i Lorena Roldán, pel PP.


Wagensberg torna a la cambra

Abans de començar el ple, el diputat d'Esquerra Ruben Wagensberg ha estat rebut amb aplaudiments d'una part de la bancada, després de l'exili a Suïssa per la causa de Tsunami Democràtic --finalment arxivada-- i la baixa mèdica.

A les quatre de la tarda, just quan havia de començar la sessió plenària, Wagensberg ha accedit a l'hemicicle i els diputats de les forces independentistes l'han rebut dempeus i amb aplaudiments, mentre que el líder del PSC, Salvador Illa, l'ha saludat amb una encaixada de mans, com es pot veure en aquestes imatges:


Wagensberg ha pogut ocupar el seu escó al Parlament per primera vegada en aquesta quinzena legislatura.

Des del faristol, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha celebrat el seu retorn al Parlament, però ha recordat que cal "continuar batallant perquè els 135 diputats puguin ser aquí i exercir els seus drets".

A l'inici de la sessió, el president del Parlament, Josep Rull, li ha donat la benvinguda després d'un "exili injust i dur".

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut