El Papa es disculpa pels abusos als indígenes del Canadà: "Sento indignació i vergonya"
Trobada del Papa Francesc amb indígenes del Canadà sobre els abusos patits en internats del país (Vatican Media)
Ciutat del Vaticà

El Papa es disculpa pels abusos als indígenes del Canadà: "Sento indignació i vergonya"

El pontífex, reunit amb delegats de nacions natives, ha demanat perdó després que l'any passat es localitzessin 1.000 cadàvers de nens indígenes a tocar d'internats catòlics

El papa Francesc ha demanat perdó als indígenes del Canadà per la "deplorable conducta" dels membres de l'Església catòlica en el sistema d'assimilació forçada de la cultura europea en 139 internats del país. El pontífex ha afegit que sent "indignació i vergonya".

Ho ha dit avui, després de mantenir una trobada al Vaticà amb delegats de diverses nacions indígenes del Canadà.

"Sento vergonya pel rol que diversos catòlics amb responsabilitat educativa van tenir en l'abús i la falta de respecte envers la vostra identitat, cultura i fins i tot en els valors espirituals dels pobles indígenes del Canadà. Tot això és contrari a l'evangeli de Jesucrist."

El pontífex també ha expressat la seva intenció de viatjar al Canadà i, més concretament, als territoris autòctons.

Descobertes any passat

Les disculpes del Papa arriben després que, l'any passat, es trobessin a tocar d'internats catòlics prop de 1.000 cadàvers de nens indígenes, que van ser separats de les seves famílies per la força. Primer es van trobar restes de 215 cossos de la comunitat Secwépemc a la província de la Colúmbia Britànica i, posteriorment, 751 més de la comunitat nativa Primera Nació Cowessess a Saskatchewan.

Edifici central de l'internat on van recloure milers de nens i nenes de la comunitat Secwépemc separats de les seves famílies (Reuters)
Edifici central de l'internat on van recloure milers de nens i nenes de la comunitat Secwépemc separats de les seves famílies (Reuters)(Reuters/ Library and Archives Canada)

La troballa d'un miler de cadàvers de nens indígenes va provocar una onada d'indignació i protestes al Canadà i va desencadenar la crema de quatre esglésies. Durant el dia de la festa nacional del Canadà de l'any passat, a la ciutat de Winnipeg, manifestants van tombar les estàtues de la reina Victòria i la reina Elisabet II, actual cap d'estat del país.

Assimilació cultural i abusos en internats i escoles

Des del segle XIX fins als anys 90, el Canadà va tenir un sistema escolar que separava forçadament els infants indígenes de les seves famílies. Fins a 150.000 nens i nenes van assistir a aquestes escoles, i almenys 4.100 hi van morir. Les escoles estaven gestionades per grups religiosos, que sotmetien els nens a tractes degradants i abusos físics i sexuals, i els forçaven a l'assimilació cultural.

El 2008 el govern canadenc va demanar perdó per haver permès l'existència, durant tants anys, d'un sistema educatiu que separava els menors indígenes de les seves famílies. Es va impulsar la creació de la Comissió per a la Veritat i la Reconciliació, que va concloure que el sistema públic d'internats formava part d'un projecte polític de genocidi cultural.

El juny del 2021, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va demanar perdó en nom del seu país i va instar el papa Francesc a fer el mateix, com a màxim representant de l'Església catòlica.

 

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescCanadà
Anar al contingut