Madrid

El pacte PP-PSOE-Ciutadans fa pràcticament impossible que Podem tingui 4 grups parlamentaris

Com a alternativa, En Comú Podem estudia amb Compromís i En Marea fer un grup conjunt que tindria 25 diputats i ERC i DL confien tenir un grup cadascun, però no ho tenen garantit

RedaccióActualitzat

Després de constituïda la mesa del Congrés dels Diputats, ara hi ha cinc dies per constituir els grups parlamentaris. El problema principal el té Podem, que tenia la intenció de constituir-se en quatre grups diferents, un per Podem mateix i tres més per les confluències amb què es va presentar a Catalunya, València i Galícia.

Però el pacte implícit de PSOE, Ciutadans i PP per escollir la composició de la mesa ho ha convertit en pràcticament impossible. Aquests tres partits sempre s'han mostrat contraris a acceptar la pretensió de Podem i els seus socis, però hi havia la incògnita si a l'últim moment el PSOE podia canviar d'opinió, amb vista a un possible pacte per governar.

La constatació d'aquesta impossibilitat ha provocat un enfrontament força aspre aquest mateix dimecres al matí entre els líders de Podem i Ciutadans, Pablo Iglesias i Albert Rivera, un dels principals artífex del pacte per la mesa. En un acarament davant dels micròfons de la Cadena Cope, Iglesias li ha retret a Rivera el pacte amb PP i PSOE, mentre que Rivera ha dit que Podem està més preocupat per tenir quatre grups parlamentaris que no pas per treballar.

En Comú Podem, Compromís-Podem i En Marea ja han començat a estudiar alternatives als quatre grups. Una possibilitat és que totes tres candidatures s'ajuntin en un sol grup parlamentari, que tindria 25 diputats, però que tampoc compliria amb tots els requisits que exigeix el reglament. Compromís-Podem també ha iniciat contactes amb IU, ja que, encara que només té 2 diputats, junts sí que complirien.

Hi ha tres grups petits que esperen aconseguir un grup propi: Esquerra Republicana, amb 9 diputats; Democràcia i Llibertat, amb 8, i el PNB, amb 6. La resta de candidatures, amb només un o dos diputats, s'integraran en el Grup Mixt. S'haurà de veure si en aquesta legislatura hi haurà la flexibilitat en l'aplicació del reglament que ha permès en altres ocasions grups parlamentaris a candidatures que no complien del tot amb els requisits.

Això és el que li podria passar a ERC i a Democràcia i Llibertat, que no arriben cap dels dos al 15% de vots en totes les províncies en què s'han presentat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut