Truss ha anat a la cambra, però no ha parlat (UK Parliament/Jessica Taylor)

El nou ministre d'Hisenda britànic retira el pla anunciat per Truss, molt desacreditada

Jeremy Hunt anul·la la rebaixa de l'impost sobre la renda i redueix les ajudes energètiques per intentar estabilitzar l'economia

RedaccióActualitzat

El nou ministre d'Hisenda britànic, Jeremy Hunt, ha anul·lat gairebé totes les mesures fiscals anunciades fa tres setmanes pel seu antecessor, i que han provocat un desgavell econòmic i polític al Regne Unit.

Anul·lant la rebaixa de l'impost sobre la renda i reduint les ajudes energètiques, Hunt busca reduir el deute públic i calmar els mercats, molt revoltats des que la primera ministra, Liz Truss, va anunciar l'anterior pla econòmic.

El cop de timó anunciat intenta estabilitzar els dos fronts que hi ha oberts; els mercats, primer, i la figura de la primera ministra, després. De fet, molts al Regne Unit consideren que el ministre d'Hisenda exerceix ara de primer ministre.

Truss, absolutament desacreditada i apartada, ha fet una piulada en què justifica els canvis dient que els ciutadans volen estabilitat i que per això fan front a "l'empitjorament de les condicions econòmiques".

Del nou escenari, és precisament la Liz Truss qui en surt més mal parada públicament. "On és la primera ministra?" és la pregunta que més ha ressonat durant més de vint minuts a la Cambra dels Comuns, la tarda d'aquest dilluns.

Truss no hi era, com s'han encarregat de remarcar des de l'oposició. Finalment ha entrat a la cambra, però no ha parlat. Ha estat una figura immòbil, inexpressiva i amb la mirada perduda, darrere del ministre, en un segon pla.

El seu futur s'està decidint però el seu projecte de govern ha desaparegut quan no fa ni dos mesos que va substituir Boris Johnson.


Funciona, de moment

El nou ministre de Finances ha anunciat els canvis en una compareixença d'urgència, aquest dilluns al matí. Ho ha anunciat a primera hora, abans que obrissin els mercats, i la jugada ha funcionat, de moment.

Hunt ha anunciat les mesures en una compareixença urgent (REUTERS/Henry Nicholls)

Els mercats han estat més estabilitzats, amb la lliura i els costos dels préstecs al govern sembla que es mouen en bona direcció. En la compareixença, Hunt ha estat clar:

"Revertirem gairebé totes les mesures fiscals anunciades en el pla de creixement ara fa tres setmanes, ja que no ha començat el procés legislatiu al Parlament."

"Els governs no poden eliminar la volatilitat dels mercats, però poden tenir-hi el seu paper. I així ho farem. Perquè la inestabilitat afecta el preu de les coses a les botigues, el cost de les hipoteques i el valor de les pensions", ha remarcat.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
Anar al contingut