Michel Barnier el dia que va se anomenat primer ministre de França (Reuters/ Stephane de Sakutin)

El nou govern francès s'escora a la dreta entre protestes de l'esquerra al carrer

Mentre Michel Barnier ultimava la composició del nou executiu, milers de ciutadans s'han manifestat en contra del nou govern en una seixantena de ciutats convocats per les forces d'esquerra
Actualitzat
TEMA:
França

França té nou govern des d'aquest dissabte. El primer ministre, Michel Barnier, ha anunciat la llista dels nous ministres aquest vespre.

A la llista de Barnier --escollit primer ministre el 5 de setembre per Macron-- hi ha 38 noms, 19 dels quals seran els que tindran cartera i cadira al Consell de Ministres. Una llista en què s'han reservat 7 ministeris per a Ensemble, el partit del seu antecessor, Gabriel Attal, i 3 per a la dreta republicana.

Bruno Retailleau d'Els Republicans serà el nou ministre de l'Interior; Jean-Noël Barrot (Moviment Demòcrata) serà nomenat ministre d'Afers Exteriors; Didier Migaud serà ministre de Justícia --Migaud és un antic socialista, gairebé desconegut, que és una excepció en un govern clarament escorat a la dreta-- i Rachida Dati, que va ser ministra de Justícia i de Cultura, serà reelegida com a ministra de Cultura. La diputada macronista Maud Bregeon, una de les figures mediàtiques del partit Renaixement, serà la portaveu del govern.

Una Assemblea Nacional fragmentada

El primer repte del nou govern serà aconseguir imposar-se en les votacions a l'Assemblea Nacional que va sortir a les legislatives del juliol. Una Assemblea fragmentada en tres blocs irreconciliables: les forces d'esquerra, que van ser les que van aconseguir més vots en la segona volta de les legislatives, però que no formen part del govern; el centredreta i el partit de Macron, i l'extrema dreta.

Michel Barnier va comunicar la proposta amb els integrants del nou executiu francès dijous passat a Emmanuel Macron al palau de l'Elisi, després de negociar durant dues setmanes amb les diferents forces polítiques que li donen suport.

Més de dos mesos de dures negociacions

Els noms dels components del nou equip de govern s'han fet públics dos mesos i mig després de les eleccions del juliol i després de setmanes de dures negociacions entre les diferents formacions polítiques.

Mentre els rumors sobre qui formaria part del nou govern de Michel Barnier s'escampaven per França, milers de persones han sortit al carrer en una seixantena de ciutats del país per protestar contra el govern que encara no està constituït. Ho han fet responent a la crida de les forces d'esquerra i grups ecologistes i feministes.

Els manifestants han carregat contra Michel Barnier i el futur govern francès, però també contra el president francès Emmanuel Macron, de qui han demanat la destitució.

Cartells contra Macron i Barnier a la manifestació de la plaça de la Bastilla, a París (Reuters/ Stephanie Lecocq)

A la manifestació de Marsella, Jean-Luc Mélenchon, líder de La França Insubmisa, ha assegurat que "Barnier no té futur" i que el seu destí serà ser derrotat "per una moció de censura a l'Assemblea Nacional".

La presidenta de La França Insubmisa, Mathilde Panot, al capdavant de la manifestació contra el nou govern Barnier a París (Reuters/ Stephanie Lecocq)
ARXIVAT A:
França Emmanuel Macron
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut