El secretari general a la 77a sessió de l'assemblea general de Nacions Unides, a Nova York (Reuters/Amr Alfiky)

"El nostre món està en perill i paralitzat": crit d'alerta del secretari general de l'ONU

Contundent advertència del secretari general davant els líders mundials perquè actuïn units davant les guerres, la crisi d'energia i aliments i l'emergència climàtica

RedaccióActualitzat

Crida desesperada del secretari general de l'ONU en l'obertura de l'assemblea general d'aquesta organització, aquest dimarts a Nova York. António Guterres ha alertat d'un món "en perill, totalment paralitzat" i incapaç de plantar cara a problemes que posen en perill el futur de la humanitat i del planeta. Així s'ha referit a la invasió d'Ucraïna, a la crisi d'energia i d'aliments i a l'emergència climàtica.

"Tenim el deure d'actuar i, tanmateix, estem bloquejats en una colossal disfunció a escala global. La comunitat internacional no està preparada ni disposada a afrontar els grans reptes dramàtics de la nostra època. Aquesta crisi amenaça el futur mateix de la humanitat".

Guterres ha exigit als caps d'estat i de govern presents "cooperació i mesures urgents", i ha insistit que els grans desafiaments no es poden afrontar en solitari o amb aliances de països, sinó que és necessària una gran coalició mundial".


La guerra a Ucraïna

En un llarg discurs, Guterres ha fet referència als grans assumptes de l'actualitat internacional, entre ells la guerra a Ucraïna. Ha denunciat que la invasió russa ha desencadenat "una destrucció generalitzada, amb violacions massives dels drets humans i la llei humanitària internacional, s'ha endut milers de vides, ha desplaçat milions de persones i està afectant-ne milers de milions a tot el món".

La imatge de dos vaixells de càrrega de gra ucraïnesos durant la intervenció de Guterres (Reuters/Brendan McDermid)

També ha recordat que aquest conflicte està agreujant la fractura internacional i representa "immensos perills per a la pau i la seguretat globals" i un "soroll de sabres nuclears" que no fa més que agreujar la inestabilitat.

"No hi ha cooperació, no hi ha diàleg. No hi ha resolució col·lectiva de problemes."


El món s'enfronta a una "tempesta perfecta"

Guterres també ha abordat la crisi econòmica i els efectes de la inflació galopant, sobretot als països més vulnerables. Ha assenyalat que "uns 94 països --llar de 1.400 milions de persones--, sobretot a l'Àfrica, s'enfronten a una "tempesta perfecta": les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, l'augment dels preus d'aliments i energia, una càrrega de deute demolidora, una inflació vertiginosa i falta d'accés a finançament.

En aquest sentit, ha reclamat al G-20 --els països amb les economies més riques-- un gran paquet d'estímul per alleujar la crisi. I ha anat més lluny: ha demanat als líders internacionals que gravin els beneficis extraordinaris de les empreses d'energies fòssils i destinin el que recaptin a ajudar els països més afectats pel canvi climàtic i els que pateixen pels preus dels aliments i l'energia.

"El nostre món és addicte als combustibles fòssils. És hora d'una intervenció. Faig una crida a totes les economies desenvolupades a gravar els beneficis extraordinaris de les empreses de combustibles fòssils."

Guterres ha fet un llarg discurs previ a la intervenció dels caps d'estat dels diferents països (Reuters/Brendan McDermid)

Guterres ha deixat clar que, per ell, el canvi climàtic és l'assumpte que definirà aquesta era i ha dit que "ha de ser la prioritat número ú de tots els governs i organitzacions multilaterals". Així, ha denunciat que les emissions de gasos d'efecte hivernacle segueixin creixent i ha advertit que el món es dirigeix a un "desastre climàtic", amb efectes que ja comencen a veure's, com les intenses sequeres d'aquest any o les devastadores inundacions recents al Pakistan.

  "Cap regió està segura i encara no hem vist res. Els dies més calorosos de l'estiu d'avui, poden ser els més frescos de demà."

El discurs de Guterres ha estat el tret de sortida a l'Assemblea General de l'ONU, davant la qual intervindran uns 150 caps d'estat i de govern al llarg de tota aquesta setmana.

En aquest enllaç es poden seguir en directe les intervencions dels representants dels diferents països.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaONU
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut