Riu on s'han perdut dos catalans al Nepal
El cabal del riu, on se suposa que va caure la parella, és molt abundós durant el monsó i en dificulta les operacions (EFE/Bharat Man Gurung)

El Nepal redueix els efectius per trobar la dona del Bages desapareguda quan feia trekking

Les autoritats creuen poc probable trobar-la amb vida, mentre s'espera confirmar, amb les empremtes digitals, que el cos trobat dimarts és de l'home de la parella

RedaccióActualitzat

Les autoritats nepaleses han reduït els equips de recerca de la dona de 31 anys de Sant Feliu Sasserra, al Bages, desapareguda diumenge passat amb el seu company quan feien una ruta de senderisme a la zona de Pokhara. 

Després que dimarts trobessin el suposat cos de la seva parella, un home de 36 anys veí de Berga, aquest dimecres es va reprendre la cerca de la dona al riu on sembla que van caure.

Durant quatre dies s'ha desplegat un intens operatiu, del qual es mantenen dos equips, segons ha puntualitzat el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol. Bharat Man Gurung, portaveu del municipi rural d'Annapurna, per on transcorre la ruta que seguien els desapareguts, ha explicat, a més a més, que es mantindrà "un seguiment constant per part del consistori, els vilatans i els empresaris turístics locals a les zones on podria aparèixer", va assegurar. 

L'operació comporta una amb gran dificultat per "l'abundant cabal del riu", ha dit el portaveu municipal.

 "És la temporada del monsó al Nepal i les fortes precipitacions fan que el riu sigui més cabalós."

Gurung ha considerat improbable trobar la dona amb vida, tot i que la policia encara no ha confirmat la mort de la catalana.

La parella va desaparèixer quan estaven fent senderisme al circuit de l'Annapurna, una de les principals rutes de senderisme del Nepal, que travessa profunds congostos, alts passos de muntanya, pobles i totes les principals muntanyes del massís de l'Annapurna. Una ruta que es fa especialment perillosa durant la temporada monsònica.

Sense confirmar la identitat del cos trobat

La policia encara no ha confirmat la mort del català, tot i que les autoritats estimen que el cos que es va trobar és l'home de la parella desapareguda. El superintendent i portaveu de la Policia del Nepal Rabindra Regmi ha informat que aquesta setmana, a petició de la família, es van enviar les empremtes dactilars per confirmar la identitat de la víctima.

Els dos catalans van registrar els seus noms al lloc de control del Projecte de Conservació de l'Àrea de l'Annapurna a les 10.51, hora local de diumenge (05.06 GMT). A unes tres hores d'aquest punt és on es van trobar, dimarts passat, les seves motxilles amb els seus passaports i un dels mòbils.

Una de les hipòtesis del que va passar és que tots dos podrien haver patit un accident mentre es feien una foto al costat d'una cascada, prop d'on els equips de rescat van trobar els seus efectes personals, i haver estat arrossegats pel riu.

Il·legal fer senderisme sense guia

El president de l'Associació d'Agències de Trekking del Nepal (TAAN) a la regió on van desaparèixer, Dharmaraj Panthi, ha acusat la parella d'estar fent senderisme a la regió il·legalment.

"Les normes del Nepal prohibeixen als estrangers fer senderisme sols o en grups sense el suport de guies nepalesos a l'Annapurna i altres destinacions de trekking."

La Junta de Turisme del Nepal, l'organisme de promoció turística del país, va fer obligatori l'1 d'abril del 2023 que els excursionistes contractin un guia mentre caminen pels vessants de l'Himàlaia nepalès. Tanmateix, les normes no s'apliquen a la regió de l'Everest.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut