Alguns dels nous plafons amb informació de dones que van ser referents a l'exili republicà (ACN)

El Museu Memorial de l'Exili afegirà figures de dones republicanes que van ser referents

El museu de la Jonquera remodela part de les instal·lacions per incloure la perspectiva de gènere en la memòria dels exilis
Redacció
TEMA:
Memòria històrica

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera ha remodelat part de les seves instal·lacions per incloure dones referents de l'exili republicà. Per fer-ho, s'ha transformat la sala "El llegat", que està dedicada a personalitats de l'àmbit literari, científic i polític que van haver d'exiliar-se després de la Guerra Civil.

Fins ara, en aquesta sala només hi havia set dones representades. Ara n'hi haurà una vintena.

Entre els noms afegits, hi destaquen, per exemple, la mestra i política Nativitat Yarza, la poetessa Montserrat Abelló, la mestra Antònia Adroher, l'artista plàstica Remedios Varo, la periodista Irene Polo, l'actriu de teatre María Casares o la biòloga i pedagoga Margalida Comas.

Segons els responsables del museu, els nous plafons informatius amb els perfils d'aquestes dones suposaran una eina pedagògica molt útil que permetrà als guies del museu "difondre i divulgar amb més claredat" l'impacte de l'exili en les seves carreres professionals.

"La recuperació de la memòria democràtica amb mirada feminista és essencial per oferir una visió completa de la nostra història. Elles també hi eren i van ser decisives", assegura Miquel Aguirre, director del MUME.

L'objectiu és "revertir l'enfocament patriarcal" i canviar el relat que fins ara s'ha explicat de la Guerra Civil, "una història d'homes explicada per homes".

El Museu Memorial de l'Exili es va inaugurar fa setze anys a la Jonquera i forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria. Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, es defineix com un espai capdavanter a Europa dedicat a la memòria, la història i la reflexió crítica.

La sala "El llegat" del MUME és on s'estan fent les obres d'adaptació per incloure més dones que van tenir un paper clau en l'exili (ACN)
ARXIVAT A:
Feminisme Memòria històrica Guerra Civil espanyola
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut