El mosquit tigre, a l'hivern: la crisi climàtica l'empeny cap als mesos de menys calor

El fet que les temperatures càlides s'allarguin està canviant les temporades de mosquits i l'estiu és massa calorós fins i tot per a aquests insectes

Georgina Pujol ViñetaActualitzat

Allò que era impensable, ser picats per un mosquit a ple hivern, està passant. A principis d'any, s'han detectat mosquits tigre a Barcelona, Girona i al sud d'Andalusia.

Tot i que encara falten dades, entomòlegs i ecòlegs que estudien les migracions i el moviment de les poblacions d'aquests insectes treballen amb la hipòtesi que la crisi climàtica està desplaçant la temporada de mosquits tigre.

El fenomen va començar a registrar-se en els mesos de novembre i febrer del 2015 i, des de llavors, ha anat augmentant a poc a poc. Sobretot l'any passat, en què vam viure la tardor més càlida des que hi ha registres.

La meitat de les dades amb què els científics estudien el creixement de la presència de mosquits a les festes de Nadal i a principis d'any les han obtingut a partir dels avisos que els ciutadans han penjat a l'aplicació Mosquito Alert.

La captació d'aquestes dades té molt valor per als científics perquè els permet rastrejar indrets on no podrien arribar d'una altra manera. 

Poblacions de mosquits

Les poblacions de mosquits fluctuen en funció de si la tardor és més freda o més càlida. Per ara, la quantitat d'individus localitzats a l'hivern és poc abundant. Es tracta d'un fenomen anòmal que cal estudiar a fons. 

Frederic Bartomeus, professor i investigador d'ICREA que treballa al CEAB-CSIC i al CREAF. També és codirector del programa de seguiment Mosquito Alert.  

"Si les prediccions dels pròxims anys apunten a primaveres i tardors més curtes i a un hivern més tardà perquè la tardor esdevingui un final d'estiu, podria ser que les poblacions (de mosquits) desplacessin les dinàmiques més cap a aquestes temperatures que els hi van més bé. No pas cap a temperatures més tòrrides, per sobre dels 30 graus, on hi ha alguns d'aquests paràmetres demogràfics que no funcionen tan bé." 

La capacitat d'adaptació dels mosquits tigre és enorme. De fet, als Països Baixos, hi ha poblacions de mosquit comú que sobreviuen a l'hivern. Els investigadors defineixen els mosquits com una "màquina tèrmica" que es mou en funció de la temperatura externa, molt més que els humans. Cada any, neixen moltes noves generacions d'aquests insectes i hi ha una renovació genètica de les poblacions.   
 
Simone Mariani, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC: "Si pugen les temperatures durant un temps més llarg, tindrem una inèrcia més llarga a escala poblacional." 

A Catalunya, habitualment la temporada de mosquits és entre l'abril i mitjans de novembre. I per mantenir-se actius, necessiten temperatures suaus. Però hi ha uns màxims que no toleren. La temperatura màxima a què poden sobreviure són els 40 graus. Els insectes es poden morir de calor abans que els humans. 

Aquest hivern s'han detectat alguns mosquits tigre a Catalunya (CCMA)

Insectes que s'adapten al medi

Per a Simone Mariani, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC: "Es parla que els mosquits poden sobreviure a temperatures de 4 a 7 graus, però per fer tot un cicle vital hi ha d'haver de 19 a 21 graus de mitjana. Aquesta és la temperatura òptima per a ells".

Mariani constata, però, que:

"Amb les temperatures actuals, en què estem a 20 graus al sol, però a la nit la temperatura davalla fins als 5 graus és difícil que els mosquits puguin fer tot el seu cicle vital. Si fos el cas que es pogués mantenir la temperatura diürna, la supervivència seria possible."

Els últims vuit anys, han estat els més càlids a escala planetària. El mateix fenomen que passa aquí es repeteix a altres punts de la Mediterrània com Grècia i Itàlia.

Malgrat que els científics veuen la presència dels mosquits a l'hivern com una anomalia, encara no hi ha una presència prou abundant de poblacions de mosquits per fer una connexió real amb les noves condicions climàtiques que provoca l'escalfament global i la crisi climàtica.

 

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut