(Europa Press)

El monestir de Montserrat, Medalla d'Honor del Parlament en l'any del seu mil·lenari

La cambra concedeix el guardó en reconeixement de la defensa de la llengua i la cultura catalanes i les llibertats col·lectives, i també per transcendir la dimensió religiosa

El Parlament de Catalunya ha atorgat la Medalla d'Honor al monestir de Montserrat. La cambra ha concedit la seva màxima distinció a l'abadia, símbol de Catalunya i un punt de pelegrinatge per a creients, amb la Moreneta, patrona de Catalunya, i l'Escolania com a protagonistes. 

L'anunci l'ha fet aquest dimarts el president del Parlament, Josep Rull, que ha explicat que el lliurament es farà el 10 de setembre, en el marc dels actes institucionals de la Diada.

Segons Rull, el guardó vol ser un reconeixement, coincidint amb la commemoració del mil·lenari del monestir, al seu valuós llegat i a la contribució de l'abadia i la comunitat benedictina en la defensa del català, de la cultura catalana i de les llibertats col·lectives.

"El monestir, a més de ser un lloc de recolliment, ha transcendit la dimensió religiosa per representar també el sentiment dels catalans i l'arrelament d'aquesta terra, de tot un poble, de tota una nació."

El monestir és una abadia benedictina situada a l'emblemàtica muntanya de Montserrat, a cavall entre les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat. El conjunt religiós el conformen la basílica i els altres edificis destinats a atendre pelegrins i visitants. 

El president del Parlament ha remarcat que, a més d'erigir-se en "el centre de devoció religiós més popular dels catalans", també sigui "una visita obligada per a no creients i persones d'altres creences". 

Rull també ha destacat el compromís actiu del monestir en qüestions com el diàleg interreligiós, la pau, la justícia social o la lluita contra al canvi climàtic.

L'any passat la cambra va concedir el premi a l'equip femení del Futbol Club Barcelona, en reconeixement a la feina del grup d'esportistes i a la contribució del club en el creixement i la professionalització del futbol femení.

Aquesta distinció s'entrega des de l'any 2000 a persones o institucions mereixedores d'un reconeixement singular per haver esdevingut una referència. Des que es va crear, l'han rebuda una trentena de personalitats de disciplines diverses i també una desena de col·lectius.

Anar al contingut