
El món s'embranca en la guerra comercial: entren en vigor els aranzels globals de Trump
Està en marxa la segona fase dels aranzels que el president dels Estats Units va anunciar la setmana passada per a mig món, entre els quals els del 20% a la UE i del 104% a la Xina
La guerra comercial ja és una realitat. Fa una setmana del que Trump va batejar com el "Dia de l'Alliberament", el dia en què va anunciar una bateria d'aranzels per a mig món. I, des d'aleshores, la política aranzelària dels Estats Units ha condicionat la geopolítica global.
Dissabte va entrar en vigor l'aranzel global del 10% per a tots els països amb qui els Estats Units mantenen relacions comercials. I aquest dimecres s'ha posat en marxa la segona fase, els aranzels addicionals que Trump va anunciar per contrarestar els dèficits comercials que Washington té amb diferents països.
Les noves taxes, que han entrat en vigor a les 00:01 de l'est dels EUA (les 6:01 a Catalunya), inclouen un gravamen del 20% per a la Unió Europea, del 24% per al Japó, del 27% per a l'Índia o un aranzel addicional del 50% per a la Xina, que eleva la taxa d'importació fins al 104%.
La Xina no ha trigat gens a respondre: aquest matí de dimecres ha anunciat que apuja els aranzels als Estats Units del 34% al 84%, una pujada que entrarà en vigor aquest mateix dijous.
Ho ha fet públic el Ministeri de Finances xinès, que ha afirmat que és una resposta a l'"error repetit" del govern Trump, i afectarà sobretot la soja, el petroli i els productes farmacèutics que importa la Xina.
La Casa Blanca assegura que està negociant amb diversos països, però que això no ha aturat l'entrada en vigor dels aranzels aquest dimecres. Aquest diumenge, l'assessor econòmic de la Casa Blanca Kevin Hassett va xifrar en mig centenar els països interessats a negociar, i aquest dimarts a la nit el president nord-americà ha elevat la xifra a gairebé 70.
Trump ha assegurat aquest dimarts a la nit que vol arribar a "acords a mida" amb els països a qui ha imposat aranzels i que ja s'han mostrat disposats a negociar amb Washington:
"Estem fent una gran feina i tancarem el que jo en dic acords a mida, no dels que es compren ja fets. Són acords altament personalitzats."
Trump, que ha assegurat que els Estats Units estan ingressant "2.000 milions de dòlars al dia" gràcies als aranzels, ha citat el Japó o Corea del Sud entre els països amb qui negociarà.

Brussel·les aprova els primers aranzels a Washington
Aquest dimecres també és el dia en què s'ha començat a concretar la resposta europea. Feia temps que Brussel·les advertia que no pensava quedar-se de braços plegats davant els aranzels aprovats per l'administració Trump i han aprovat un seguit d'aranzels a productes americans de tota mena: roba, calçats, ous de corral, tabac, iots, diamants...
Es tracta de la primera fase d'un pla que entrarà en vigor dimarts vinent, 15 d'abril. Aquests aranzels, però, no són la resposta europea als que va anunciar Trump fa una setmana, sinó tot just als aranzels globals a l'acer i l'alumini que el president nord-americà va anunciar al febrer.
Malgrat aquests aranzels, la UE manté la mà estesa a la negociació i demana a la Xina que no escali el conflicte dels aranzels. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha parlat aquest dimarts amb el primer ministre xinès i li ha demanat que eviti que la guerra comercial es faci encara més gran.
Brussel·les vol construir una relació comercial més estable i sòlida amb Pequín. Però, al mateix temps, també tem que en l'actual situació, la Xina opti per inundar massivament Europa amb productes barats i distorsioni encara més el sistema comercial global i europeu.

La Xina manté el pols a Trump
Però l'objectiu de Trump en la guerra d'aranzels que ha engegat no és la UE, sinó la Xina. Pequín manté el pols a Washington i els darrers dies ha assegurat que està "preparada per arribar fins al final" en aquesta guerra comercial.
En un primer moment, la Xina va respondre a Trump amb uns contraaranzels del 34% als productes nord-americans. I el president nord-americà va contraatacar amb un increment del 50% si Pequín no fa marxa enrere abans d'aquest dimecres.
El govern xinès, no només no ha fet marxa enrere, sinó que ha anunciat un augment dels aranzels als productes dels Estats Units del 34 al 84%.
Des que Trump ha tornat a la Casa Blanca, ha anunciat quatre aranzels als productes xinesos: un 10% a principis de febrer, un 10% més a principis de març, un 34% del "Dia de l'Alliberament" i el 50% extra d'aquest dilluns. En total, un 104%.

El Canadà comença a aplicar aranzels a automòbils dels EUA
Aquest dimecres també és el dia marcat pel Canadà per començar a aplicar aranzels del 25% a alguns automòbils fabricats als Estats Units, en represàlia a la mesura similar que Washington va aprovar el 4 de març.
El ministre de Finances del Canadà, François-Philippe Champagne, ha confirmat en un comunicat que els aranzels s'aplicaran als vehicles fabricats als Estats Units i que no estan coberts pel tractat de lliure comerç T-MEC, i també al contingut no generat al Canadà ni a Mèxic d'automòbils importats des dels EUA.
El Canadà és el principal mercat per a vehicles produïts als Estats Units: l'any 2024 va importar vehicles del país veí per un valor de 35.600 milions de dòlars canadencs, uns 22.800 milions d'euros.
