Els fèretres buits van aparèixer a prop de l'emblemàtica torre
Els fèretres buits van aparèixer a prop de l'emblemàtica torre (Europa Press/Contacto/Gao Jing )

El misteri dels taüts de "soldats francesos" a tocar de la Torre Eiffel: una acció russa?

Hi ha tres detinguts que han quedat en llibertat en contra de l'opinió de la Fiscalia

Redacció/AgènciesActualitzat

Qui i per què va col·locar cinc taüts a tocar de la Torre Eiffel? La pregunta plana en l'ambient a França i no sembla que la resposta sigui fàcil.

De moment, la policia ha detingut tres homes relacionats amb els fets, però el jutge els ha deixat en llibertat i els ha atorgat la condició de testimonis en el cas.

La història va començar a les nou del matí de dissabte amb la troballa dels taüts, que algunes fonts apunten que estaven plens de guix, i anaven embolcallats amb banderes franceses i encapçalats amb les paraules "Soldats francesos d'Ucraïna".

França ho va interpretar ràpidament com una possible operació orquestrada des de l'estranger. La Fiscalia de París ha demanat que es tractin els fets com un "acte de violència psicològica", un delicte que es castiga amb tres anys de presó i 45.000 euros de multa.

Segons ha transcendit, les tres persones relacionades amb els fets eren el conductor del vehicle que transportava els taüts, de nacionalitat búlgara i de 38 anys, i dos homes més: un de 25 anys, nascut a Alemanya, i l'altre de 17, nascut a Ucraïna.

El conductor de la furgoneta va ser detingut a prop de la Torre Eiffel i els altres dos, a l'estació d'autobusos de Bercy, quan es preparaven per agafar un autobús cap a Berlín, segons una font pròxima al cas citada de l'AFP.

Una font policial ha explicat que l'anàlisi del telèfon del conductor va permetre descobrir la vinculació que tenia amb un altre home de nacionalitat búlgara, relacionat amb les pintades que van aparèixer fa unes setmanes al Memorial de la Shoah de la capital francesa.


Diuen que necessitaven diners

Davant de la policia, el conductor va dir que no sabia qui eren els dos joves encarregats de descarregar els taüts. Va assegurar que els havia conegut el dia abans i els va demanar que obrissin els fèretres per assegurar-se que a dins no hi duien cap cos.

Els dos joves també van assegurar que s'havien conegut a Berlín, però que havien arribat a França per separat.

A més, tots tres van explicar que estaven a l'atur i necessitaven diners. El conductor diu que ha cobrat 120 euros per la missió, i els joves, 400.


Un precedent atribuït a Rússia

L'incident recorda dos casos recents que també se sospita que podrien ser ingerències estrangeres.

Un, l'acte vandàlic al memorial de l'holocaust a París, que la policia relaciona amb el xofer, i l'altre, les pintades amb estrelles de David en diversos edificis després de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas.

En aquest últim cas, es va detenir una parella moldava i es van atribuir els fets al Servei de Seguretat Federal rus (FSB).

Segons el ministre d'Afers Exteriors francès, Stéphane Séjourné, tots dos episodis haurien estat "pagats per desestabilitzar i dividir la societat francesa".

Últimament, França ha mostrat la seva predisposició a enviar instructors militars a Ucraïna, cosa que ha despertat la inquietud d'alguns aliats i les crítiques aferrissades de Rússia.

 

ARXIVAT A:
FrançaUcraïnaRússia
Anar al contingut