El ministre Escrivá, nomenat nou governador del Banc d'Espanya tot i el rebuig del PP

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha lloat la seva vàlua i ha anunciat que Óscar López el substituirà com a ministre de Transformació Digital i Funció Pública

RedaccióActualitzat

José Luis Escrivá, ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, serà el nou governador del Banc d'Espanya, en substitució de Pablo Hernández de Cos. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha anunciat al Congrés la designació d'Escrivá com a governador aquest dimecres al migdia.

Cuerpo ha demanat comparèixer a la cambra baixa per informar del nomenament, que es produirà de forma automàtica quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat. Això passarà un cop s'aprovi el cessament d'Escrivà com a ministre.

A la tarda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut a la Moncloa per lloar la figura d'Escrivà i per anunciar que el fins ara cap del gabinet de la Presidència, Óscar López, el relleva com a ministre de Transformació Digital.

Sánchez ha assegurat que Escrivá és "un dels millors economistes del país, i un dels majors experts en polític monetària que al llarg de la seva carrera ha passat per tots els espais que han de compondre la trajectòria d'un economista de prestigi".

"Crec que molt pocs economistes tenen el coneixement, l'experiència i l'altura d'estat que té José Luis Escrivá"

Sánchez ha anunciat també que el nou director del gabinet de la Presidència en substitució de López serà Diego Rubio, expert en història aplicada, teoria del canvi, prospectiva i governança anticipatòria.

Pel que fa a Óscar López, Sánchez ha afirmat que el fins ara director del gabinet de la Presidència del seu govern disposa de "capacitat política, de treball i compromís amb el país".

"Ha treballat en diverses institucions públiques nacionals i europees, i ha jugat un paper clau en la gestió pública com a director del gabinet de la Presidència"


Rebuig del PP

El nomenament té el rebuig del PP. Alberto Núñez Feijóo ha qualificat la tria com a una "nova invasió del Banc d'Espanya" i ha advertit al govern de Sánchez que no comptin amb el vistiplau dels populars. 

"No es pot ser ministre al matí i governador a la tarda", ha afirmat Feijóo, advertint del "desprestigi" que, segons ell, suposa el nomenament. "No oferirà garanties d'independència", ha afegit.

Escrivà es converteix en el primer ministre en el càrrec que passa directament a ser governador. Només hi ha un precedent similar, quan Miguel Ángel Fernández Ordóñez, amb la presidència de José Luis Rodríguez Zapatero, va passar de la Secretaria d'Estat d'Hisenda al Banc d'Espanya.


El currículum d'Escrivá

José Luis Escrivá és llicenciat en Ciències Econòmiques i té postgraus en Anàlisi Econòmica i Econometria. Ha estat ministre de dues carteres. Primer, en la legislatura passada, va dirigir el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

En aquesta etapa, va tenir algunes topades amb el Banc d'Espanya arran dels estudis sobre la viabilitat i sostenibilitat del sistema públic de pensions publicats per l'organisme. En concret, el maig del 2022, el ministre va assegurar que les anàlisis del Banc d'Espanya patien "falta de sofisticació" i no aportaven "cap element nou" sobre el futur de les pensions.

Ara és ministre de Transformació Digital i també ha estat cap de la Divisió de Política Monetària del Banc Central Europeu (1999-2004) i assessor de l'Institut Monetari Europeu (1993-1999).

Al Banc d'Espanya, va ocupar la Subdirecció del Departament d'Estudis Monetaris i Financers i va ser cap de la Unitat de Recerca Monetària a l'organisme del carrer madrileny d'Alcalá.

A més, ha estat president de la Xarxa d'Institucions Fiscals Independents de la Unió Europea (2015-2019) i president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) (2014-2020), i economista en cap i director del Servei d'Estudis del BBVA (2004-2010).
 

Óscar López, substitut d'Escrivá

El nou ministre de Transformació Digital i Funció Pública en substitució de José Luís Escrivá serà Óscar López. 

Vinculat al PSOE des de fa gairebé tres dècades, López, ocupava fins ara el càrrec de director de gabinet de Pedro Sánchez des del 2021 i abans havia estat director de l'empresa hotelera Paradores. 

López era fins ara cap de gabinet de Pedro Sánchez (Europa Press/Eduardo Parra)

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut