L'ús del mòbil a les escoles i els instituts, a debat

El ministeri proposa prohibir el mòbil a primària i a l'ESO, també al pati i al menjador

Pilar Alegría busca un consens amb totes les autonomies per donar una "resposta conjunta", si bé el Departament d'Educació opta més per la regulació que per la prohibició

Actualitzat

El Ministeri d'Educació proposa prohibir l'ús del mòbil a primària i a l'ESO durant tot l'horari lectiu, també en les estones de pati i de menjador.

A l'ESO, planteja la possibilitat de fer-lo servir de manera esporàdica, en cas que ho plantegi el professor amb finalitats pedagògiques i sempre amb supervisió del docent.  

La ministra Pilar Alegría ha explicat que l'assumpte s'analitzarà al gener amb les comunitats autònomes i el Consell Escolar de l'Estat. 

Ha insistit que, si hi ha acord amb les parts, es podrà donar una "resposta conjunta". I ha afegit que, després, "ja es veurà com es materialitza des del punt de vista legislatiu". 

Aquesta determinació per prohibir els mòbils a les aules contrasta amb el que ha defensat fins ara el Departament d'Educació, que prefereix regular el mòbil i educar en el seu ús, més que prohibir-lo. 

De fet, la intenció de la conselleria és que tots els centres tinguin regulat l'ús del mòbil el curs vinent i que aquesta regulació es basi en el marc que el Departament redactarà d'acord amb les recomanacions que acaba de fer el Consell Escolar, que proposa que la primària sigui una etapa lliure de mòbils i que les restriccions siguin més fortes a l'ESO que als ensenyaments postobligatoris.

Suggereix, també, que les restriccions afectin els membres de tota la comunitat educativa: alumnes, docents, personal d'atenció educativa, monitoratge i famílies.

Quines autonomies ja el prohibeixen?

L'ús dels mòbils als centres educatius ja està prohibit a la Comunitat de Madrid, Galícia, Castella-la Manxa i Andalusia. En la resta de territoris, són els centres els que limiten el seu ús. 

Les Balears també tenen un pla per limitar l'ús del mòbil a les aules, mentre que el govern de Cantàbria va recomanar als centres al principi de curs que evitessin la utilització d'aquests dispositius.  

A Catalunyael 53% dels centres tenen regulat l'ús del mòbil. La resta hauran de tenir-lo regulat a l'inici del curs vinent. 


Campanyes contra l'ús abusiu dels mòbils en l'adolescència

Mentrestant, el moviment Adolescència Lliure de Mòbil, que ha nascut al barri del Poblenou, a Barcelona, fa campanya perquè les famílies endarrereixin l'accés a l'smartphone fins als 16 anys.

En paral·lel, dues professores, la barcelonina Natàlia Jiménez i la toledana Ángela Sánchez-Pérez, han registrat al Congrés una petició popular amb més de 63.000 firmes per restringir l'ús de mòbils en menors de 16 anys, per evitar problemes d'atenció i de desenvolupament pedagògic entre els alumnes.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut