Un policia patrulla davant l'edifici del Parlament a Estocolm, amb el país en risc alt d'atemptat terrorista
Un policia patrulla davant l'edifici del Parlament a Estocolm, amb el país en risc alt d'atemptat terrorista (EFE/ Fredrik Sandberg)

El Ministeri d'Exteriors demana prudència si es viatja a Suècia, en alerta terrorista 4

És el primer cop en set anys que Suècia es troba en nivell alt d'alerta terrorista i els serveis de seguretat creuen que l'amenaça de l'islamisme radical es mantindrà durant "un període de temps llarg"

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Exteriors espanyol recomana des d'aquest divendres a totes les persones que viatgin a Suècia, tant sigui per vacances o en viatge de negocis, que extremin les precaucions. 

Ho fa l'endemà que el govern suec incrementés de 3 a 4 el nivell d'alerta terrorista, en una escala de 5. L'alerta 4 implica que el risc que hi hagi atemptats terroristes o que s'atempti contra interessos suecs és alt. 

Ni el servei de seguretat suec (SAPO) ni les forces armades del país han donat detalls de les raons exactes del canvi. Segons Charlote von Essen, la responsable de la SAPO, la decisió d'apujar el nivell d'alerta terrorista respon al fet que en l'últim any "l'amenaça d'atacs de l'islamisme violent ha augmentat":

"Suècia ha passat de ser considerada un objectiu legítim d'atacs terroristes a ser considerada un objectiu prioritari."

És el primer cop en set anys que Suècia està en nivell d'alerta 4. La policia ha reforçat la vigilància i les mesures de seguretat als controls fronterers.

Els serveis de seguretat suecs consideren que aquesta amenaça de l'islamisme radical "es mantindrà durant un període de temps més llarg"

Protesta al Pakistan contra la crema d'exemplars de l'Alcorà a Suècia i Dinamarca
Protesta al Pakistan contra la crema d'exemplars de l'Alcorà a Suècia i Dinamarca (Europa Press)

Polèmica per les cremes de l'Alcorà

El 20 de juliol, un grup de seguidors del líder xiïta Muqtada al-Sadr van assaltar l'ambaixada sueca a Bagdad en resposta a la crema d'exemplars de l'Alcorà i d'una bandera de l'Iraq davant l'ambaixada iraquiana a Estocolm pocs dies abans. 

El govern iraquià, a més, va ordenar l'expulsió de l'ambaixadora sueca a l'Iraq i va amenaçar de rescindir els contractes de les empreses sueques que operen al seu territori. A més, en una reunió d'urgència, els 57 països que formen part de l'Organització de Cooperació Islàmica va exigir a finals de juliol a Suècia i Dinamarca que prenguin mesures concretes per aturar les cremes d'exemplars del llibre sagrat dels musulmans.

Aquesta setmana, Al-Qaeda ha fet una crida als seus membres perquè considerin Suècia un "objectiu prioritari" dels atacs del grup terrorista.
 

La crema de llibres sagrats no s'atura

Malgrat les amenaces, aquest divendres el refugiat iraquià Salwan Momika ha tornat a cremar un exemplar de l'Alcorà.

Salwan Momika ha tornat a cremar un exemplar de l'Alcorà aquest divendres
Salwan Momika aquest divendres abans de cremar un exemplar de l'Alcorà (EFE/ Fredrik Sandberg)

En aquesta ocasió ho ha fet davant l'ambaixada de l'Iran a Estocolm. La policia ha detingut una persona que ha intentat apagar el llibre en flames amb un extintor.

Un oficial intenta detenir un manifestant que protesta contra la crema de l'Alcorà a Estocolm
Un oficial intenta detenir un manifestant que protesta contra la crema de l'Alcorà a Estocolm (EFE/ Fredrik Sandberg)

La premsa sueca considera Salwan Momika i el seu compatriota Salwan Naiem responsables de la crema de diversos exemplars del llibre sagrat davant diferents seus diplomàtiques. Però també n'han cremat exemplars de forma pública membres destacats de grups d'extrema dreta suecs i danesos.

A Suècia, aquestes accions de protesta estan "emparades pel dret a la llibertat d'expressió" que recull la Carta Magna, tot i que el govern les ha condemnat.

Suècia estudia una reforma constitucional

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha anunciat que el govern de coalició obre un procés de revisió constitucional perquè es tingui en compte el risc que comporta per a la seguretat nacional les cremes públiques de l'Alcorà. Per a Kristersson, a la legislació actual hi ha "un buit" que impedeix a la policia evitar les protestes. La formació d'ultradreta Demòcrates Suecs acusa el primer ministre de "claudicar davant la ideologia islamista".

En aquest context, el govern espanyol ha modificat les recomanacions que fa des de la seva web als viatgers que tinguin previst viatjar a Suècia. Els alerta que "les autoritats sueques consideren que Suècia ha passat de ser un objectiu terrorista legítim a ser un objectiu prioritari, amb un augment de les possibilitats d'atemptats al país". Per això els recomana "extremar l'atenció i la precaució".

Espanya no ha estat l'única. El Regne Unit va alertar el cap de setmana passat els seus ciutadans davant un escenari "molt probable" d'atac terrorista a Suècia. El Ministeri d'Exteriors britànic posa l'alerta per "atacs que poden ser indiscriminats i en llocs que poden ser freqüentats per estrangers" a territori suec.

ARXIVAT A:
TerrorismeIranIraqSuècia
Anar al contingut