Metges de l'assistència primària concentrats davant la seu de l'ICS a Barcelona
Metges de l'assistència primària concentrats davant la seu de l'ICS a Barcelona

El metges tornen a sortir al carrer per quart dia consecutiu a l'espera d'un acord

Representants del sindicat Metges de Catalunya compareixen a la comissió de Salut del Parlament

Actualitzat

Continuen les negociacions entre el sindicat Metges de Catalunya i l'administració per aturar la vaga dels facultatius de l'assistència primària.

Les dades de seguiment durant el matí d'aquest quart dia de vaga que ha facilitat el sindicat Metges de Catalunya, ha estat del 75% en el centre d'assistència primària i del 66 % en els centres concertats. 

Les reunions ja no continuen al Departament de Treball, sinó que es fan a més alt nivell, a la seu de l'Institut Català de la Salut, l'ICS, i també han comparegut en sessió d'urgència a la comissió de salut del Parlament representants del sindicat de Metges de Catalunya.

 

El president del sindicat de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, reconeix a la comissió que les negociacions per millorar les condicions de l'atenció primària estan molt avançades, i esperen que després es traslladin automàticament a la sanitat primària concertada per tenir una sanitat homogeneïtzada.

"Anirem fent tandes de vagues de cinc dies fins a solucionar-ho a tots els nivells."

Mentrestant, els metges de la sanitat concertada s'han concentrat a la ronda de Dalt i l'avinguda del Tibidabo, davant la seu del Consorci de Salut i Social de Catalunya. Després han tallat la circulació de la ronda durant un quart hora en els dos sentits de la circulació a l'altura de Vallcarca.

 

 

 

Els metges d'assistència primària, que fins al migdia s'han concentrat davant de la seu de l'ICS a la Gran Via de les Corts Catalanes, s'han desplaçat després cap a la plaça Universitat, on hi havia concentrats els estudiants que fan vaga per l'ensenyament públic, per sumar-se a la manifestació conjunta que va cap al Parlament.

 

 

L'escull de la negociació

Malgrat que les dues parts reconeixen que s'han acostat posicions i que l'administració ha posat sobre la taula 100 milions d'euros extres sobre la taula i la contractació de 200 metges nous, l'escull que es manté és el de limitar el nombre de pacients per metge a 28 i dedicar un mínim de 12 minuts a cada pacient.

El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, creu que el model ha de passar de basar-se en la quantitat a la qualitat de l'atenció primària.

"Hem de veure que aquests 200 metges siguin suficients, perquè hem de pensar que hem perdut 900 professionals. 200 és un número que, sota el nostre punt de vista, queda curt. Però és un pas inicial per començar a reorientar un model que fins ara estava basat en la quantitat per canviar cap a la qualitat. Això significa tenir temps suficient, tenir 12 minuts de mitjana per veure els malalts d'una forma correcta."

"La manera de superar aquest escull respectant aquest temps mínim de visita és que els que no s'hagin pogut atendre es puguin fer fora de l'horari. De forma voluntària, els professionals, que ho hem demostrat els últims anys, acabem atenent tothom que ho necessiti, però amb condicions."

L'administració no vol posar en l'acord cap xifra per escrit sobre un màxim de pacients per dia, perquè consideren que no es pot limitar l'accés de les persones a la sanitat.

A Lleida, Tarragona i Girona també s'han fet mobilitzacions en aquest quart dia de vaga de l'assistència primària de la sanitat pública.

ARXIVAT A:
SalutPrecarietat laboral
Anar al contingut