El mar, font d'inspiració literària: 26 propostes de llibres marítims per esprémer l'estiu

Quan encara és estiu, ens hem volgut embarcar en un viatge ple de recomanacions de llibres  

Maria Sancho Martí/Ariadna Roig SardàActualitzat

El mar és, i ha estat sempre, una gran font d'inspiració literària. Ara que la navegació, la velocitat i les regates estan de plena actualitat, nosaltres us proposem navegar sense presses i aturar-vos a fondejar en els llibres marítims que us faran acabar d'esprémer l'estiu.  

 

L'"Odissea", d'Homer

Col·lecció Essencial de la Casa dels Clàssics

Si hem de parlar de literatura i mar, hem de començar per l'"Odissea", d'Homer. És un text fundacional de la nostra cultura, que ens explica totes les grandeses i misèries de la condició humana.

La col·lecció Bernat Metge Essencial fa que clàssics com aquest arribin de manera més accessible. L'obra està formada per dos volums amb els cants de l'obra i amb la traducció de Carles Riba.

 

"Petita filosofia del mar", de Laurence Devillairs

Angle editorial

Laurence Devillairs és doctora en filosofia de la universitat de París. Aquest títol combina les seves dues passions: el mar i la filosofia i ens presenta, en forma d'assaig, 23 lliçons de vida. Són breus i senzilles, a través de la calma i saviesa que el mar proporciona. El llibre el va escriure en un moment fosc, en què el mar li era refugi.

 

"Jardí vora el mar", de Mercè Rodoreda

Club editor

Mercè Rodoreda va escriure aquesta novel·la l'any 1959 en només 15 dies. El mar aquí hi és de fons, però sempre present. Una història dels 6 estius d'una família benestant: festes extravagants, xafarderies, veïns, amics, servei. I el jardiner, la veu que narra i el protagonista real d'aquesta història.

 

"Guanyaràs una mar llisa", de Miquel Martín

Periscopi

A l'Amàlia sempre li havien explicat que el nom del seu besavi, Espiridió, prové d'un jurament del seu avi, que va ser rescatat en una illa grega després d'un naufragi.

La història li comença a despertar dubtes, així que, davant les sospites, decideix començar una recerca per trobar la veritat. "Guanyaràs una mar llisa", de l'escriptor begurenc Miquel Martín, parla dels pescadors, dels corallers que van haver d'aventurar-se en aigües llunyanes durant el segle XIX, amb un lèxic ric i expert en matèria de mar i pesca.

 

"Vent de grop", d'Aurora Bertrana

Edicions de la ela geminada

"Vent de grop", a simple vista, tracta la història d'amor entre un pescador (de l'Escala, encara que l'autora ho camufli amb "La Cala") i una turista anglesa. La història d'amor estival, però, és l'excusa perfecta per abordar l'eclosió del turisme a la Costa Brava durant els anys seixanta.

Aurora Bertrana mostra el xoc entre cultures i com es vivia, com es menjava, fins i tot com alguns llogaven les habitacions als forasters -en aquell primer turisme en què no hi havia res- i se n'havien d'anar a dormir a la barca.

La novel·la va ser adaptada al cinema amb el títol "La larga agonía de los peces fuera del agua" (1970) protagonitzada per Joan Manuel Serrat. Però també va portar polèmica, perquè Bertrana va decidir escriure'l amb el parlar escalenc, i molts veïns de l'Escala van ofendre's en considerar que se'ls tractava d'incultes.

 

"La Costa Brava", Josep Pla

Editorial Labutxaca

Josep Pla, nascut a Palafrugell, elogia la seva terra a "La Costa Brava", un territori que ha esdevingut escenari recurrent de les seves creacions. De la mà de la col·lecció Labutxaca, aquesta obra descriu la Costa Brava dels anys 40 del segle XX , plena d'una bellesa i un encant que l'escriptor observa amb certa fascinació. Una guia que crida a fer un esforç per mantenir els valors i l'essència d'aquest territori.  

 

"Un cor furtiu", de Xavier Pla

Editorial Destino

De Pla a Pla. A "Un cor furtiu", de l'editorial Destino, Xavier Pla fa un repàs per la vida de Josep Pla. Amb aquest toc biogràfic, l'autor ens acosta la vida del gran prosista català, fent incís en la part més íntima i personal, aquella que no sempre mostren les obres.

A través de la veu de diversos personatges que van conèixer Josep Pla, i amb l'exhaustiva recerca de l'autor, aquesta biografia es converteix en una aproximació completa i minuciosa a la vida de l'escriptor, però també, a la història de Catalunya i Espanya.

 

"La ruta blava", de Josep Maria de Sagarra

Club editor

"La ruta blava" narra la història d'exili de Josep Maria de Segarra davant d'una guerra que comença a incendiar Europa. Després de dotze dies navegant a bord del "Commissaire Ramel", Sagarra deixa enrere el Mediterrani per endinsar-se en l'Atlàntic, fins que, després de recórrer diversos ports, arriba a la seva destinació final: Haití.

És la crònica vibrant d'un català pel món, on es reflecteix la complexa situació d'exili i guerra, així com l'enyorança i el desig de l'escriptor de retornar a la seva terra.

 

"La platja dels inútils", d'Àlex Nogués

Akiara books (10-11 anys)

"La platja dels inútils", de l'escriptor Àlex Nogués, té com a protagonista la Sofia, una nena  d'onze anys que arran d'una oportunitat de feina del seu pare ha de canviar de ciutat. Un canvi tan radical d'entorn farà que es qüestioni moltes coses. És una nena sensible que estima la platja a l'hivern i la música de Mozart i que, de sobte, veu com la seva vida i la de la seva família queden capgirades.

Malgrat que els seus pares li van prometre que la vida al nou lloc seria millor, la Sofia es qüestiona si realment val la pena pagar aquest preu. Es refugia a les trobades a la platja amb els seus amics. Una lectura per a nens i grans, amb una forta crítica social.

 

"El gran llibre del mar", Yuval Zomer

Editorial Joventut (7-9 anys)

El mar encara és un territori per descobrir. En aquest llibre s'hi troben algunes de les respostes a preguntes sobre la fauna marina. Per què els pingüins no es congelen? L'estrella de mar és un peix? Un llibre ple de sorpreses i respostes que ajudaran a conèixer millor la fauna marina.  

 

"El peix irisat", de Marcus Phister

Editorial Beascoa (4-5 anys)

"El peix irisat" és un clàssic de Marcus Phister, una obra traduïda a més de 60 idiomes. Al fons del mar hi viu un peix irisat, l'animal més bonic de l'oceà gràcies a les seves escates brillants, però ningú vol estar amb ell. Com tornarà a ser feliç?

La història i les il·lustracions vibrants traspuen valors com el de l'amistat i la generositat.

 

"Conte de mar", de Jill Barklem

Col·lecció la Bardissa Secreta, Blackiebooks

"Conte de mar" forma part de la col·lecció Bardissa Secreta, protagonitzada per una família de ratolins que s'endinsen en la natura. En aquesta versió, les noves aventures tenen lloc en un riu, navegant corrent avall fins al mar amb el Blanquet, la Rosella, l'Abril i el Boi en una aventura marítima emocionant.

 

"Palabras del Egeo", de Pedro Olalla

Editorial Acantilado

Antropologia, arqueologia, història, mitologia o nàutica. "Palabras del Egeo" ens parla del mar, la llengua grega i la civilització. Olalla presenta reflexions sobre el llenguatge de la Grècia clàssica, el seu origen, forma de vida i civilització.  

L'obra està escrita com una carta al seu fill, amb reflexions sobre el llenguatge, la forma de vida dels antics grecs i la nostra forma d'expressar-nos.

 

"Helena o el mar del verano", de Julián Ayesta

Editorial Acantilado

Una meravella de l'any 1952, "Helena o el mar del verano" és considerat per alguns crítics un dels llibres més apreciats de la literatura espanyola de postguerra. Una novel·la curta –l'única que va escriure l'advocat, dramaturg i diplomàtic Julián Ayesta.

Està dividida en tres parts i es pot llegir d'una tacada. A partir de la història d'un primer amor, ens mostra la transició de la infància al món adult del narrador, que és el protagonista de la novel·la.  

 

"Un verano con Homero", de Sylvain Tesson

Editorial Taurus

Quines reflexions sorgeixen d'una conversa entre Sylvain Tesson, l'autor, i Homer? Tesson ens trasllada a les illes Cíclades, a la vora del mar Egeu, on van néixer els personatges dels dos grans clàssics d'Homer. Tot plegat, amb una interpretació dels textos carregada de sinceritat.

 

"Negra la brisa lluent", de David Vann

"Negra la brisa lluent" recupera personatges clàssics de la mitologia grega, Medea i Jàson, que viatgen junts a la recerca del velló d'or. La novel·la de David Vann, traduïda per Yannick Garcia, ens transporta a bord del vaixell Argó en una travessa pel Mar Negre.  

Hi són claus les emocions que s'amaguen darrere dels actes de Medea, i com l'amor pot interferir en les nostres accions. Una anàlisi de la naturalesa humana i de la complexitat de Medea, un personatge fosc i alhora fascinant.

 

 

"La colònia", d'Audrey Magee

Editorial Periscopi

"La colònia", de l'escriptora irlandesa Audrey Magee tracta els conflictes d'Irlanda el 1979, a través de dos estrangers que arriben a una illa remota de prop de cent habitants.  

El Lorry és un pintor londinenc que busca la calma de l'illa per inspirar-se, però li toca conviure amb en Jean-Pierre Masson, un lingüista francès interessat a estudiar i protegir la llengua irlandesa. La convivència d'aquests dos personatges s'entrellaça amb la dels autòctons, juntament amb els atemptats i assassinats d'Irlanda del Nord aquells anys.  

 

"El vell i la mar", d'Ernest Hemingway

No hi pot haver una selecció marítima sense aquest clàssic de Hemingway. Una novel·la curta que narra un dia de pesca del vell Santiago, un home que ha dedicat tota la seva vida a la pesca i al mar.  

Malgrat tota l'experiència que acumula, fa prop de tres mesos que no aconsegueix emportar-se cap peix a casa. Un dia, però, s'endinsa més que mai al mar, decidit que no tornarà a casa amb les mans buides. Aconsegueix atrapar la presa més gran. Però l'enfrontament entre peix i pescador es converteix en un combat, a estones visceral, a estones calmat, tan exasperant com addictiu.

 

"El cor de les tenebres", de Joseph Conrad

Editorial Labutxaca

Aquest any és el centenari de la mort de l'escriptor polonès Joseph Conrad, que ens va deixar clàssics que mai passen de moda. Un dels títols més remarcables és "El cor de les tenebres", inspirada en els sis mesos que l'autor va passar al Congo.  

A través de la veu d'un vell i experimentat mariner, Charlie Marlow, la novel·la narra la llarga travessa per un riu a la recerca de Kurtz, un explorador endinsat a la selva que topa amb els horrors perpetuats pels colonitzadors belgues.

 

"El mar", de John Banville

Bromera edicions  

"El mar" narra la història de Max Morden, que després de la dolorosa mort de la seva dona per culpa d'una llarga malaltia, decideix retirar-se en la calma del mar i se'n va al poble en què estiuejava amb els seus pares quan era un nen.

Recordar el seu passat li servirà de refugi per consolar-se i reconnectar amb experiències passades. Una reflexió sobre la pèrdua i la importància de la memòria, de retornar al punt de partida.

 

"Boulder", d'Eva Baltasar

Editorial Random House

Un viatge dolorós que passa per llocs com ll'illa de Chiloé, als mars del Pacífic sud, i i després a Reykjavík, a Islàndia. Una cuinera solitària i independent treballa en un vaixell mercant. Gaudeix de la seva soledat desitjada fins que coincideix amb la Samsa, una dona de la qual s'enamora profundament.

Al cap d'uns anys de convivència, la Samsa decideix començar el procés per ser mare, i encara que la Boulder mai havia tingut desig de tenir un fill, ho acaba acceptant a contracor.

 

"L'home de mar", de Catherine Poulain

La novel·la "L'home de mar", de Catherine Poulaine i traduïda al català per Mia Terradas, ens trasllada a Alaska, concretament a Kodiak, en la vida d'uns pescadors de bacallà negre, d'halibut i de cranc.  

La Lili, sense haver pescat mai abans, formarà part d'una tripulació, on s'haurà de sotmetre a les subtils lleis no escrites que regeixen les relacions entre els homes a bord i a la dura rutina de les jornades de pesca.  

 

"Salvador: la increíble historia de Salvador Alvarenga y sus 438 días a la deriva", de Jonathan Franklin  

L'escriptor Johnatan Frankiling va escriure la insòlita història real de Salvador, un home que va sobreviure 438 dies a la deriva. A partir del seu relat, l'autor ens narra la dura experiència d'aquest pescador que un matí de novembre del 2012, per culpa d'una tempesta, es va quedar a la deriva amb un company.  

Gràcies a les decisions que va prendre, va aconseguir sobreviure més d'un any enmig de l'oceà. Catorze mesos més tard, va arribar a les illes Marshall.

 

"El mar es tu espejo, historias de tripulaciones abandonadas en el mediterráneo", de Catalina Gaya Morla

Catalina Gaya posa veu a alguns dels vaixells abandonats als ports mediterranis. "El mar es tu espejo", mostra la realitat de totes aquelles tripulacions i vaixells que el capitalisme ha deixat morir.  

L'obra conté l'experiència de diverses tripulacions que han estat abandonades a ports com els de Ceuta, Suez o Istanbul, i a través de les seves experiències narra la injusta i precària situació que viuen aquests amants del mar.  

La protagonista fa front a la desconfiança i hostilitat d'alguns capitans que miren amb menyspreu la seva presència. D'altres, però, utilitzen la periodista com un petit far per posar llum a la situació en què es troben.

 

"Exhalació", de Tim Winton

L'Altra Editorial

L'escriptor australià Tim Winton situa l'acció d'"Exhalació" en un poble costaner d'Austràlia a principis dels anys 70. Sota la traducció de Joana Castells, la novel·la, narrada pel mateix protagonista, Bruce Pike, recorda la seva adolescència des d'una perspectiva adulta.  

En Bruce fa amistat amb en Loonie, amb qui passa les hores a la platja i comencen a jugar a veure qui aguanta més sota l'aigua. Un dia d'aquests coneixen en Sando, un antic surfista professional que ha viatjat per tot el món amb la seva planxa de surf.  

Les històries de les aventures perilloses acaben fascinant els nens que, a poc a poc, comencen a rivalitzar per l'atenció del seu mentor i descobreixen l'èxtasi de l'ofec, exposant-se a situacions extremes i perilloses del mar.

 

"Crist de 200.000 braços", d'Agustí Bartra

Editor Lleonard Muntaner

"Crist de 200.000 braços" és una narració breu centrada en la vida de quatre excombatents republicans que van exiliar-se a França durant la Guerra Civil Espanyola, i que allà, van acabar confinats en camps de concentració. 

Agustí Bartra narra la història dels protagonistes, Puig, Tarrés, Roldós i Vives, quatre soldats catalans que ingressen al camp de concentració d'Argelers, al nord de la platja d'Argelers.  

Al llarg de la novel·la reviuen la seva fugida i els moments més tràgics de la guerra, així com les condicions tan precàries a què són sotmesos. Una novel·la impactant que ens convidarà a la introspecció i reflexió.

 
ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut