El mapa dels pisos turístics a Barcelona: on augmenten i quins barris no en tenen cap

Mentre que el barri de la Bonanova ha doblat els pisos turístics en dos anys, hi ha 8 zones on no n'hi ha cap

Sònia Poll Martínez / Marc Garcia BeumalaActualitzat

Barris de la perifèria de Barcelona aguanten la pressió turística. Un bastió exclusiu per a pocs. Ara mateix, de 73 barris que té la ciutat només n'hi ha 8 on no hi ha cap pis turístic registrat.

Són els barris de Montbau, la Clota, Can Peguera, la Trinitat Nova, Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona i Baró de Viver. En aquests indrets la vida veïnal no té res a veure a la de les zones marcades pel turisme massiu.

La Dreta de l'Eixample, en canvi, és el que concentra més pisos turístics (1.738), seguit de la Sagrada Família (814) i la Vila de Gràcia (794). La resta de barris de l'Eixample, així com el Poble-sec i el Poblenou, també destaquen.

Durant el 2023, el districte de Sarrià-Sant Gervasi va sumar 115 pisos turístics nous, i a tot l'Eixample es van atorgar 99 llicències més. En aquest districte, en els primers sis mesos de l'any s'han afegit encara 142 habitatges turístics més.


El barri de Montbau: cap pis turístic

Construït fa més de 60 anys, el barri de Montbau no té cap pis turístic. Aquí conserven la vida veïnal pràcticament igual malgrat el pas del temps. Els veïns estan orgullosos de viure-hi. Com la Pepa Roja, que ha viscut aquí sempre.

"No ens molesta ningú. Vivim molt a gust. A mi m'encanta, Montbau."

Situat als voltants de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, al barri també hi trobem el campus Mundet de la Universitat de Barcelona, però els veïns el defineixen com una zona de Barcelona molt tranquil·la.

El propietari del bar restaurant Àlvar fa més de 60 anys que viu aquí. Té una clientela fixa amb veïns i personal de l'hospital, explica: "És un barri dormitori i amb gent bastant gran, perquè ens fem vells. Turistes no n'hi ha! Si en ve algun és perquè està malalt a l'hospital."

Façana d'un edifici del barri barcelonès de Montbau
Montbau és un dels barris on no hi ha cap pis turístic (3Cat)


El barri del Turó de la Peira: 1 pis turístic

Al barri del Turó de la Peira, al districte de Nou Barris, consta un sol pis amb llicència turística. Segons explica el president de la comunitat de veïns de la finca, l'Abel Sanaüja, es tracta d'un pis propietat d'una petita immobiliària de Sabadell que va sol·licitar la llicència el 2019.

De moment hi viuen veïns i encara els queden dos anys de contracte de lloguer. Els que viuen al bloc no volen que vinguin turistes: "Se'n va parlar a les reunions i vam dir que no. No hi ha turistes, aquí."

Al barri ara hi viuen més de 15.000 persones, 10.000 menys que quan es va crear, als anys 50 i 60. El caracteritzen els grans blocs de pisos que es van alçar per satisfer les necessitats d'habitatges de moltes persones que van migrar a la ciutat.

Gràcies a les tapes del bar restaurant La Esquinica, alguns turistes s'han apropat al barri, com explica el seu propietari, l'Alejandro Martínez:

"Ens han vingut turistes per una guia japonesa on vam aparèixer i gràcies a un programa de la televisió de Kuwait"

Segons l'Alejandro, la manca d'oferta hotelera ha frenat la possible arribada de turistes al barri del Turó de la Peira.


La Bonanova dobla les llicències en dos anys

Al barri de Sant Gervasi-la Bonanova, en canvi, el nombre de llicències d'habitatges per a ús turístic s'ha doblat. Ha passat de 33 --el 2022-- a les 70 que hi ha ara.

La majoria es concentren en dues finques propietat de la immobiliària Gallardo on encara hi ha veïns.


 

Per què hi ha més pisos turístics?

Les dades oficials de l'Ajuntament de Barcelona corresponents al segon trimestre del 2024 recullen un total de 10.294 habitatges amb llicència turística. La xifra no para de créixer tot i que la normativa vigent no en permet de nous.

L'explicació es troba en una escletxa judicial entre la suspensió, el 2019, del primer Pla d'allotjaments turístics (del 2017), i el que es va aprovar després (el 2021) per substituir-lo.

Entre un i l'altre, diversos propietaris van aprofitar per demanar llicències i, tot i que l'Ajuntament les va declarar ineficaces, la justícia està donant la raó als privats, i és per sentències que s'estan donant la majoria dels permisos nous.

Només aquest any s'han autoritzat 289 llicències d'habitatges d'ús turístic, i el 2023 en van ser 472.

Tot i aquest degoteig de permisos, l'Ajuntament reitera la voluntat de tancar tots els pisos turístics a finals del 2028 aprofitant el decret de la Generalitat per regular aquesta activitat i que els obliga a tenir una llicència que el consistori no els renovarà.

En paral·lel a això, l'equip d'inspecció municipal continua l'ofensiva contra l'oferta il·legal de pisos turístics. Des del 2016 s'han imposat 11.086 sancions i 10.802 ordres de cessament.

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut