El mapa de restriccions per sequera: Vacarisses i Sant Feliu de Codines entren en emergència

Els dos municipis passen, a petició dels mateixos ajuntaments, a l'escenari d'emergència amb restriccions de 200 litres per persona i dia

RedaccióActualitzat

Les pluges dels últims dies permetran passar els mesos d'estiu sense noves restriccions. Tanmateix, aquesta aigua, sumada a l'estalvi i la regeneració, no és suficient per sortir de la fase d'emergència en què es troben 241 municipis catalans.

Així, tot i que les pluges han millorat parcialment la situació, el govern no es planteja alleugerir les restriccions actuals. En aquest context, els municipis de Vacarissses i Sant Feliu de Codines, passen, a petició dels mateixos ajuntaments, a l'escenari d'emergència. 

D'igual manera que ho va sol·licitar el consistori de Vallirana a l'octubre, en aquestes dues poblacions es limita el consum d'aigua per persona i dia a 200 litres.

A banda d'aquesta limitació, la fase d'emergència també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius. 

L'ACA els ha concedit aquesta petició per tenir més protecció legal a l'hora d'aplicar mesures més restrictives. Tot i això, si la situació de sequera empitjorés, aquests municipis no entrarien en fase 2 d'emergència amb noves restriccions i se'ls mantindria el límit de 200 litres per habitant i dia.
 

Tots dos municipis depenen de pous o camions cisterna

En el cas de Vacarisses, fa dos anys, el pou principal que abastia el poble d'aigua es va assecar i en van haver de construir un altre a correcuita. Com que no volen que aquest estiu els torni a passar el mateix s'han autoimposat un límit de 180 litres per persona i dia, 20 menys del que marca el pla de sequera en fase d'emergència. 

Tot i això, l'alcalde assegura que el 80% de les llars tenen consums d'aigua correctes, unes dades que ara l'Ajuntament pot controlar gràcies als comptadors intel·ligents que s'han instal·lat als domicilis. També tenen previst construir un pou nou abans de l'estiu.

Pel que fa a Sant Feliu de Codines tampoc està connectat a la xarxa d'abastament d'Aigües Ter Llobregat i, per tant, tota l'aigua que consumeixen arriba de pous o de camions cisterna.

Actualment, reben 5 camions cada dia carregats d'aigua que suposen una factura de 2.000 euros diaris. Per això també busquen solucions a curt, mitjà i llarg termini.
 

Consulta la fase en què es troba el teu municipi

En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.

Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat. 

Algunes localitats, tot i trobar-se en una fase de sequera concreta, presenten algunes excepcions --aprovades per l'ACA-- en la limitació del consum màxim per habitants i dia, com per exemple, localitats amb una alta població estacional o amb un important teixit industrial.
 

 

Taula de la situació municipi a municipi

A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.

 

Consulta el consum per municipi

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut