A l'escola hi han aparegut esquerdes en una biga a causa de l'aluminosi (ACN/Laura Busquets)

L'aluminosi provoca esquerdes a l'escola de Santa Eulàlia de Riuprimer, que reubica els alumnes

Al centre, que fa 30 anys que té aluminosi, hi han aparegut esquerdes en una biga i la majoria dels 150 alumnes estan fent classe en altres edificis d'aquest municipi d'Osona
Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat
TEMA:
Educació

Els problemes de construcció a l'Escola El Roure Gros fa molt que s'arrosseguen: més de 30 anys. L'edifici té aluminosi i ja s'hi han fet algunes reparacions, però dimarts passat es van encendre totes les alarmes.

L'alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Xevi Rovira, explica que aquell dia la brigada municipal estava arreglant l'esquerda d'un envà i els operaris van veure que just a sobre d'aquell envà hi havia una biga molt deteriorada. Això, diu, els "va alertar". Es va apuntalar l'espai i a partir d'aquí es va detectar que hi havia altres bigues amb petites esquerdes.

La primera inspecció dels tècnics no els va deixar tranquils. El Departament d'Educació els va dir que no els podia garantir al 100% la seguretat estructural de l'edifici, com recorda l'alcalde:

"Tot i que evidentment no està per caure d'aquí 5 minuts, nosaltres volem risc zero. Estem parlant de canalla, aquí no s'hi guarden palets de suro."

La reacció va ser immediata. La direcció de l'escola, d'acord amb l'AFA, l'Ajuntament i el Departament d'Educació, van decidir desallotjar els 150 alumnes del centre per seguretat.


Reubicats en edificis municipals

Un cop desallotjats, els escolars han estat recol·locats en tres edificis, copiant la distribució que es va fer durant la pandèmia per la covid. Els han repartit entre la Casa de Cultura, el Punt Jove i la Rectoria, que ja feien servir perquè a l'escola els falta espai.

Els més petits, els d'infantil 3, s'han pogut quedar al centre perquè la seva aula ja té les bigues reforçades. També es pot continuar fent servir el menjador i el pati.

La rectoria, a la dreta de la imatge, és un dels punts on s'han reallotjat els escolars(3Cat/Nati Adell)

Pendents de més inspeccions

Aquests pròxims dies els tècnics hauran de fer proves de càrrega per determinar la seguretat estructural de l'edifici i, així, mesurar l'abast del problema. Els resultats poden trigar entre 10 i 12 dies.

En cas que els resultats siguin desfavorables, l'Ajuntament demana al Departament d'Educació que tingui a punt un pla B, que passaria per instal·lar d'urgència mòduls prefabricats.

En aquest sentit, l'alcalde explica que ja estan buscant terrenys municipals on es puguin instal·lar aquests barracons provisionals. I tot plegat mentre esperen des de fa anys la construcció d'una nova escola. El 2022, la Generalitat va adjudicar 4,2 milions d'euros per fer-la, però tot just ara ha de sortir la licitació el projecte. Per tant, la nova escola no serà una realitat fins d'aquí a 3 o 4 anys.


Què hi diuen les famílies?

Des de l'AFA de l'escola de Santa Eulàlia de Riuprimer esperen que els problemes detectats al centre serveixin perquè el departament acceleri la construcció del nou edifici. Marta Crespo, la presidenta de l'AFA, subratlla que no volen "haver d'estar patint quan deixin els fills a l'escola". I recorda que l'any passat ja es van detectar anomalies que ella mateixa qualifica "d'alarmants":

"Això s'ha normalitzat, s'ha fet habitual haver d'estar sempre amb un ull alerta. Tots estem bastant espantats."

El Departament d'Educació confirma que està fent proves al centre i depenent del resultat es prendrà una decisió o altra sempre, asseguren, tenint en compte la millor opció per a les famílies.

 

ARXIVAT A:
Educació Urbanisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut