El macroparc solar d'Alcarràs i la seva MAT: ja en obres a l'espera d'una decisió judicial

La Plataforma Lleida contra la Línia de Molt Alta Tensió ha presentat un contenciós contra la Generalitat per la construcció de la instal·lació, que serà un dels parcs solars més grans de Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

La plataforma Lleida contra la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la Generalitat de Catalunya per reclamar que s'aturi la implantació d'un macroparc solar a Alcarràs, al Segrià.

I és que fa uns dies han començat les obres de tres dels vuit parcs, de 50 MW cadascun, que es preveu instal·lar al municipi, que ocuparan una superfície d'unes 650 hectàrees, l'equivalent a 900 camps de futbol. Serà un dels macroparcs més grans de Catalunya.

Quatre parcs més ja tenen llicències i un té tots els permisos, però està pendent de l'aprovació definitiva de la Generalitat.

 

Des d'aquest macroparc, en sortirà una línia de molt alta tensió per evacuar l'electricitat fins a les subestacions d'Albatàrrec i Els Magraners, a Lleida. És una línia de 17 quilòmetres que travessarà part de l'Horta i passarà a prop de zones habitades. Es distribuirà per alimentar 200.000 llars.

Des de l'empresa Solaria, promotora del projecte, asseguren que s'ha treballat per soterrar la línia per minimitzar-ne l'impacte, però que no és possible en alguns trams. Segons Lluís Batlle director de projectes de l'empresa:

"S'ha fet un gran esforç per part dels promotors per fer-les soterrades, però per fer aquest soterrament es necessita domini públic. I allà on no hi ha domini públic, les línies elèctriques han de ser aèries."

Els trams soterrats i els aeris de la MAT, que tindrà subestacions a Albatàrrec i a Els Magraners

Aquesta línia d'evacuació encara no té el permís per passar per Lleida.  

Crítiques dels veïns; l'Ajuntament, satisfet

Molts veïns de l'Horta de Lleida no veuen de bon ull la infraestructura, ja que no volen torres elèctriques al costat de casa. Pilar Sanvicén, que viu a la zona, es queixa:

"En 900 metres hi ha 10 habitatges, a menys de 60 metres on s'hi viu 365 dies a l'any, amb famílies empadronades."

Per la seva banda, l'alcalde d'Alcarràs, Gerard Companys, fa una valoració positiva del projecte perquè assegura que permet concentrar totes les plaques fotovoltaiques en un únic punt: "Teníem molt clar des del principi que aquest parc solar el volíem, perquè era un únic parc en tot el terme municipal. No volíem que hi hagués una teranyina de línies elèctriques voltant pel terme."

A l'Ajuntament, la construcció del macroparc li ha suposat uns ingressos de 3 milions d'euros.


Recurs contra la Generalitat

Però qui s'hi oposa de totes totes és la Plataforma Lleida contra la Línia de Molt Alta Tensió, que considera que el fet que la Generalitat vulgui unir els 8 parcs solars en un de sol no s'ajusta a la llei, segons sosté el president de l'entitat, Adrià Drago. I per això han interposat el recurs.

Aquesta entitat obre la via judicial després que durant més de dos anys hagi presentat diferents al·legacions i recursos a totes les fases del projecte.

A més, la plataforma denuncia que la línia de molt alta tensió passarà per terres fèrtils de l'Horta i que "no respecta ni finques ni veïns, passant a tocar de les cases, on hi ha famílies que hi han viscut tota la vida".

L'entitat demana que la implantació de parcs solars es faci "en terrenys degradats o en teulades, no en terres productives o de regadiu" i reclama també que s'aprofitin infraestructures existents per evacuar l'electricitat.

Sota el lema "Renovables sí, però no així", la plataforma ha fet una crida a la mobilització a través de les xarxes:

 

Què passarà d'aquí 25 anys?

D'aquí 25 anys, un cop caduquin les concessions, els promotors dels 8 parcs solars estan obligats a retirar les plaques solars i el ciment que hagin injectat a terra.

Hauran de tornar els terrenys al seu estat original. Si no ho fan, perdran l'aval milionari que han hagut de dipositar a la Generalitat.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut