El Macintosh d'Apple fa 40 anys: un aparell que va canviar la història de la informàtica

Tal dia com avui de 1984, Steve Jobs va presentar oficialment aquest ordinador personal que significava l'ascens meteòric de la marca

Víctor CórdobaActualitzat

El 22 de gener de 1984, durant el descans de la Superbowl, els espectadors poc s'imaginaven que estaven a punt de veure l'anunci d'un producte tan important per al futur de la informàtica i de la humanitat.

En una reconstrucció del Gran Germà que George Orwell va escriure al llibre "1984", Apple anunciava que "1984" faria poc honor a la distopia gràcies al nou Macintosh 128K que, dos dies més tard, la firma de Steve Jobs va presentar. Doncs bé, aquest dimecres fa 40 anys d'aquest acte i del llançament del primer gran èxit d'Apple.
 

Apple no va ser tan revolucionari

Tot i que és indiscutible que, com a mínim, en l'àmbit comercial i industrial el Mac va suposar un gran pas endavant, la veritat és que pel que fa al concepte no va ser tan revolucionari.

"No ens va sorprendre la interfície. Feia gairebé un any que disposàvem d'un Lisa que visualment era el mateix. I des d'abans també teníem una Xerox (per la qual desenvolupàvem software), que si fa no fa...". Això deia Alberto Lozano, enginyer electrònic que en aquella època desenvolupava programari per Apple i va arribar a conèixer Steve Jobs, en una entrevista al portal Faq-Mac.

El Macintosh 128K ,doncs, no va comportar una innovació pel que fa a nous elements mai vistos en els computadors, però sí una gran revolució en els que ja existien.
 

Mac, l'ordinador del poble

El Macintosh 128K va ser l'ordinador que va acostar els ordinadors personals al públic general. Fins aquell moment eren inaccessibles per a la gran majoria de les persones.

D'una banda, oferia un funcionament i una interactivitat amb l'usuari molt més simple que el PC d'IBM i, d'altra banda, era molt més barat que els seus competidors del sector tecnològic:

"El gran avantatge de l'equip de Jobs va ser llançar al mercat un ordinador que ja existia amb un preu més baix i més petit. Tot i que el preu original era de 2.500 dòlars competia contra els 10.000 del Lisa".

El Macintosh 128K significava l'ascens meteòric de la marca (EFE)

Per preu, només s'hi equiparava IBM, però aquest era molt més difícil de comprendre i usar per a l'usuari mitjà. Tot i que avui en dia Apple s'hagi allunyat dels preus assequibles, la gran revolució va ser la tecnologia accessible a un preu accessible.

El primer de molts èxits de la poma

Amb el Mac 128K es va iniciar l'ascens meteòric de la marca de Steve Jobs, que si bé ja era una marca tecnològica important, va ser gràcies al seu ordinador personal que es va fer el nom que avui té.L'han seguit altres avenços com l'iPod i l'iPhone, i més endavant els AirPods i rellotges intel·ligents, que han fet d'Apple una marca referent en tecnologia mòbil.

40 anys després del llançament del Macintosh, i sense el lideratge de Steve Jobs, l'esperit revolucionari que durant anys va ser indestriable d'Apple ha deixat pas a un criteri més empresarial. Les innovacions actuals de l'empresa tenen un caràcter més tècnic.

Un exemple és la continuïtat en el sistema operatiu. Si un usuari de Mac de fa 40 anys es posés avui davant d'un ordinador Apple actual, el sabria fer anar. Un fet que per alguns és bo i, per d'altres, una mala notícia.

ARXIVAT A:
Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut