Imatge de l'exemplar de llop captada pels paranys fotogràfics
Imatge de l'exemplar de llop captada pels paranys fotogràfics (Agents Rurals)

El llop arriba a Osona: atacs contra ovelles en confirmen la presència per primer cop

Les autoritats recomanen atenció i prevenció per minimitzar el possible impacte d'un animal que amoïna els responsables de les explotacions ramaderes

Enllaç a altres textos de l'autor

Nati Adell

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Catalunya central

Actualitzat

Preocupació al Collsacabra després que, en les darreres setmanes, un llop hagi atacat diverses ovelles en aquesta zona. Així ho ha confirmat la Generalitat, que atribueix a aquest animal la mort de diversos exemplars en dos ramats osonencs. La clau ha estat una imatge captada després de "muntar una sèrie de paranys fotogràfics", segons explica Gabriel Lampreave, coordinador del seguiment de l'os i el llop del cos d'Agents Rurals.

És la primera vegada que es constata la presència d'aquesta espècie a la comarca i els ramaders estan angoixats pel canvi de rutines i les pèrdues econòmiques que els genera, asseguren, aquesta situació i per si l'animal agafa confiança i repeteix aquest tipus de visites.


Ramaders en alerta

El primer atac de llop confirmat al Collsacabra va ser el 16 de maig a l'explotació del Joan Pròsper, al terme municipal de Rupit i Pruit. Al principi, creien que es tractava de senglars.

"Vam confirmar que era el llop per una foto que ens van passar els Agents Rurals. Són 6 ovelles mortes i 6 de ferides, en total valorades en uns 4.000 euros. Per al ramat, és un estrès constant."

I per a ell, també. Des de llavors, el Joan ja no dorm tranquil. "Penses si tornarà el llop, fins quan hauràs de canviar la rutina...", es lamenta.

A la zona, hi ha nervis. A l'explotació familiar de la Fina Verdaguer, a l'Esquirol, aquest cap de setmana ha aparegut una ovella morta, una de ferida i dues més s'han perdut. Encara no està clar si són les conseqüències d'una nova acció del llop.

"Estava devorada pels voltors, però les costelles estaven mossegades. Estem pendents que ens diguin si ha estat un atac d'un llop o no. Estem nerviosos perquè, si es fiqués dins del corral, no en mataria dues o tres, sinó força més."

Davant la confirmació de l'arribada del llop a la comarca d'Osona i les conseqüències que ja han provocat els seus atacs, s'ha facilitat material als ramaders per crear un tancament elèctric que dificulti el contacte d'aquest animal salvatge amb el seu bestiar, sobretot durant la nit.

La Generalitat, els ramaders de la zona, Agents Rurals i l'alcalde de Rupit estan en contacte per parlar del tema, informar de mesures preventives i de les possibles compensacions econòmiques.


Més exemplars o més moviment?

A principis de l'any passat, es va confirmar la presència estable d'un exemplar de llop al Moianès, comarca limítrofa amb Osona. No se'n sap res des del març i, per tant, no es descarta que es tracti del mateix exemplar que s'hagi pogut desplaçar al Collsacabra.

En qualsevol cas, caldrà temps per confirmar-ho. De moment, no se sap del cert, només és una hipòtesi, com explica Ricard Casanova, cap del Servei de Fauna del Departament d'Acció Climàtica.

"No podem confirmar ni descartar que sigui el mateix llop del Moianès. S'han d'agafar mostres genètiques per saber si és mascle o femella i de quina població és."

A l'espera d'establir si es tracta o no del mateix animal, fins ara, a Catalunya, hi havia 5 exemplars de llop detectats: el del Moianès, un a l'Alta Ribagorça, un al Port del Comte i dos a l'Alt Empordà.


Què fer si un llop ens visita?

Una de les principals dificultats a l'hora de prendre mesures contra els possibles atacs de llop és detectar la seva presència a la zona. És fàcil confondre aquests animals amb els gossos, però la Generalitat recorda que hi ha algunes diferències que poden resultar útils per identificar-los.

1. Mida i morfologia

Generalment, el llop és més gran que la majoria de races de gos. Té el cap més ample i robust, les orelles curtes i de base ampla, el morro de color clar en la seva part inferior i la cua més curta i en posició caiguda.

2. Excrements

L'observació i comparació de la femta també ens pot resultar de gran ajuda per determinar si un llop ens està visitant o no. Els del llop solen ser excrements cilíndrics, d'uns 3 o 4 centímetres de diàmetre i entre 15 i 25 centímetres de llarg. És habitual que continguin pèls i ossos i se solen trobar en llocs estratègics per marcar el territori, com llocs de pas o encreuaments de camins.

3. Petjada

Tot i que els llops tenen petjades més grans que la majoria de gossos -d'entre 8 i 10 centímetres d'amplada i entre 9 i 11 centímetres de llarg-, la seva forma és força similar, així que cal veure'n unes quantes per estudiar-ne el recorregut. El llop sol fer desplaçaments directes per optimitzar energia, mentre que els gossos poden fer desplaçaments més erràtics.

Els tancats electrificats, els gossos de protecció i evitar deixar aliments que els puguin atreure solen ser les millors mesures de prevenció. També és important la figura dels pastors: els llops acostumen a fugir davant la presència humana i, per tant, no solen ser perillosos per a les persones.

Si un ramat ha patit un atac es recomana trucar als Agents Rurals a través del telèfon 112, no manipular els cadàvers i tapar-los per evitar que altres animals els consumeixin. En les 24 hores següents, l'administració farà la verificació dels danys i, un cop inspeccionats, la persona afectada tindrà 15 dies per presentar la reclamació formal a la Generalitat.

ARXIVAT A:
Medi ambientRamaderia
Anar al contingut