Matas durant l'anterior judici del cas Palma Arena el març del 2012
Matas durant l'anterior judici del cas Palma Arena el març del 2012
Palma

El jutge Castro obre un nou procediment contra Matas pel "cas Palma Arena"

Imputa els delictes de prevaricació, frau a l'administració pública i falsedat documental per una obra que va acabar costant el doble del que estava pressupostat

RedaccióActualitzat

El jutge José Castro vol tornar a fer seure al banc dels acusats l'expresident balear Jaume Matas. Ara per l'adjudicació irregular de les obres del velòdrom Palma Arena. Els imputa a ell i al seu exdirector general d'Esports, José Luis "Pepote" Ballester, els delictes de prevaricació, frau a l'administració pública i falsedat documental per una obra que va acabar costant el doble del que estava pressupostat.

Castro acaba així la instrucció d'aquesta peça i dóna pas a la Fiscalia Anticorrupció i a l'Advocacia del Govern Balear, perquè formulin els seus escrits d'acusació.

El 2004 Matas va encarregar a Ballester que intentés obtenir per a Palma l'adjudicació de l'organització del Campionat del Món de Ciclisme en Pista que s'havia de celebrar el 2007, perquè servís de base a la construcció d'un velòdrom cobert, sense realitzar estudis previs sobre la viabilitat tècnica o econòmica del projecte.

El mundial es va adjudicar a Palma el setembre de 2004, després de la qual el Consell de Govern va aprovar, a proposta de Matas, encarregar la construcció del Palma Arena.

Finalitzada la instrucció, el jutge Castro considera que Matas va dissenyar una estratègia, amb la col·laboració de Ballester, per «situar-se al marge de qualsevol mecanisme de control».

Van crear un òrgan col·legiat que segons el jutge «només existia en aparença» perquè «ni tan sols arribava a reunir-se per prendre absolutament cap decisió, que en exclusivitat eren adoptades pel mateix president del Govern de la comuniqueu i el director general d'Esports».

Les 22 actes de reunió són «absolutament falses» i les reunions de les que pretenen donar fe «no van tenir lloc ni en la més mínima aparença».

En una de les reunions es va aprovar sol·licitar al Govern 46,4 milions d'euros per construir el velòdrom. I hi ha diverses reunions, també "falses" de contacte amb diferents arquitectes. En realitat, segons consta en acte, Castro destaca que el Patronat de la Fundació Illesport va optar per l'arquitecte Schürmann i va formalitzar el contracte amb el mateix dia.

L'expresident balear Jaume Matas està imputat en una vintena més de processos relacionats amb el "cas Palma Arena", i  el març de 2012 ja va ser condemnat a 6 anys de presó en un dels judicis.

Anar al contingut