El jardí secret de Gaudí: el psiquiàtric de Sant Boi té detalls del Park Güell o la Pedrera

Una investigació de dues dècades confirma que l'autor dels jardins del psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat, que no constava enlloc, és l'arquitecte modernista

RedaccióActualitzat

Dins el recinte del psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat s'hi amaga un jardí modernista que fins ara s'havia sospitat que era obra d'Antoni Gaudí, tot i que no hi ha cap document que l'atribueixi a l'arquitecte.

L'espai recorda el Park Güell. I no és casualitat perquè una investigació que s'ha fet durant dues dècades confirma que Gaudí també n'és l'autor i que molts dels seus elements anticipen detalls del singular parc barceloní, la Pedrera o, fins i tot, la Sagrada Família.

El jardí és a tocar de la colònia Güell, i Gaudí hi hauria arribat en tartana per convertir-lo en un banc de proves de les seves grans obres. El banc serpentí del Park Güell és semblant al de Sant Boi, amb els respatllers revestits amb un trencadís, amb figures abstractes. I les formes geomètriques recorden la façana de la Pedrera; les estructures en forma de tirabuixó i, sobretot, els pilars hiperbòlics, estructures clau en el sostre de les naus de la Sagrada Família.

El doctor i arquitecte David Agulló, amb el suport de la Càtedra Gaudí, ha conclòs en la seva tesi que no hi ha cap dubte de l'autoria d'aquest jardí, fins ara invisible. Ara, el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu n'està assumint la restauració, que costarà tres milions d'euros.

 

ARXIVAT A:
Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut