Balenes capturades per un pesquer japonès (Reuters)
Balenes capturades per un pesquer japonès (Reuters)
Tòquio

El Japó trenca amb l'acord balener i tornarà a la caça comercial de balenes

RedaccióActualitzat

El govern del Japó ha anunciat que es podrà tornar a pescar balenes sense restriccions a partir del juliol del 2019. Posen fi d'questa manera al seu compromís amb la Comissió Balenera Internacional (CBI).

La decisió, anunciada pel ministre portaveu del Govern, Yoshihide Suga, afecta només les aigües territorials del Japó i la seva zona econòmica exclusiva. Només aquí podran caçar balenes els baleners japonesos.

El govern de Tòquio actuarà com a observador en l'organització i assegura que continuarà controlant la utilització de recursos marins.

"La caça de balenes es farà d'acord amb el dret internacional i dins dels límits de captura calculats d'acord amb el mètode adoptat per la CBI per evitar un impacte negatiu en els recursos cetacis."

 

 

El detonant: la moratòria del 1982

La Comissió Balenera Internacional es va crear el 1946 per garantir la preservació d'aquests cetacis i evitar-ne la caça indiscriminada en els oceans. El 1982 es va acordar una moratòria de la pesca comercial de balenes.

El Japó era membre de la CBI des el 21 d'abril del 1951. I, oficialment, havia respectat la moratòria en la pesca comercial, però les entitats animalistes han denunciat que violava l'acord. Els baleners japonesos han seguit capturant balenes en aigües de l'Oceà Antàrtic i el Pacífic Nord, però suposadament amb finalitats científiques.

 

Notícia relacionada: "Ús científic": l'excusa del Japó per saltar-se la moratòria i caçar 177 balenes

 

El Japó havia intentat modificar aquesta moratòria. Volia que la caça de balenes fos permesa, però regulada per la CBI. No se'n va sortir i, finalment, ha decidit abandonar l'organització.

 

Una decisió positiva o negativa

La decisió ha despertat dures crítiques de la comissió i de l'organització ecologista Greenpeace.


Temen que amb la decisió el Japó pugui augmentar el nombre de balenes capturades.

Altres organitzacions, en canvi, pensen que pot ser una bona notícia. Els activistes ecologistes de Sea Shepherd, que patrullen els mars amb els seus vaixells i han tingut forts enfrontaments amb baleners japonesos, creuen que la sortida de Tòquio permetrà a la comissió aprovar un santuari de balenes a l'Atlàntic Sud. Un lloc on no es podran caçar balenes en cap cas.

Si prospera la idea de Sea Shepherd, la caça de balenes quedaria vetada a tot l'hemisferi sud i caldria centrar l'atenció al nord, on Islàndia i Noruega, a més del Japó, continuen capturant cetacis.

 

Notícia relacionada: Grindadráp, la tradició que tenyeix de vermell el mar amb sang de balena

 

La captura de balena està lligada a les tradicions pesqueres nipones i la seva carn, rica en proteïnes, va arribar a formar part dels dinars escolars després de la II Guerra Mundial.

 

Notícia relacionada: Activistes denuncien que s'ha reprès la matança de dofins i balenes a Taiji

 

El Japó podria convèncer altres països

La CBI està integrada per 89 països. El Japó no és el primer país que se'n retira. El Canadà, per exemple, va abandonar la comissió el 1982 precisament per la moratòria, tot i que el país ja havia prohibit el 1972 la caça de grans cetacis.

L'organització animalista Humane Society tem que el Japó intenti reclutar altres nacions per abandonar l'organització i que això faci augmentar la matança de balenes.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut