Una recreació del mòdul japonès SLIM, sobre la superfície de la Lluna (Reuters/JAXA)

El Japó fa aterrar amb èxit un mòdul a la Lluna i es converteix en el cinquè país a fer-ho

L'objectiu del mòdul SLIM no només era aterrar sinó fer-ho amb la màxima precisió: en un radi de menys de 100 metres del punt fixat, un gran avenç tecnològic

Actualitzat

El Japó s'ha convertit en el cinquè país del món a fer aterrar una nau espacial a la Lluna: el mòdul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) ha pres terra de manera precisa i suau sobre la superfície lunar, segons els paràmetres recollits per l'Agència d'Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA).

La fita no serà oficial fins que la JAXA verifiqui la situació de l'aparell i si els paràmetres de telemetria rebuts són correctes. Segons aquests primers paràmetres, l'SLIM hauria aterrat a uns 50 metres de l'objectiu i, per tant, hauria complert l'objectiu de la missió, no només aterrar a la Lluna sinó fer un aterratge de màxima precisió, amb un marge d'error de 100 metres al voltant del punt de destí. D'aquí li ve el sobrenom de "Moon sniper" (fractirador lunar).

La pantalla de seguiment de l'aterratge apunta que el mòdul no s'ha desviat gaire de l'objectiu (YouTube/JAXA)

Ara, la verificació i confirmació d'aquests paràmetres de precisió pot trigar un mes, ha dit l'agència.

Aquesta mininau de 2,4 metres de llarg per 1,7 d'ample i 2,7 d'alt tenia com a punt d'aterratge un petit cràter de menys de 300 metres de diàmetre, anomenat Shioli.

Normalment, els vehicles lunars aterren a diversos quilòmetres del seu objectiu, cosa que pot complicar les missions d'exploració. Fins ara, diverses missions --inclosa una de japonesa-- havien aconseguit aterrar amb precisió sobre asteroides, però fer-ho a la Lluna és més difícil, perquè hi ha gravetat, explica la JAXA. Segons Emily Brunsden, directora de l'Astrocampus de la Universitat de York, la fita "representa un gran avenç tecnològic que permetrà dissenyar missions destinades a respondre preguntes de recerca molt més específiques".

Ara, la segona part de la missió de l'SLIM és fer l'anàlisi de les roques del sòl del cràter, que suposadament provenen de l'estructura interna del satèl·lit, molt poc coneguda encara.

La quarta missió a aterrar a la Lluna va ser índia, amb el Chandrayaan-3 l'agost passat. Ho va aconseguir pocs dies després que ho intentés la sonda russa Luna-25, que es va estavellar a la superfície lunar. I ara, el mòdul japonès ho ha fet després que el Peregrine nord-americà fracassés fa pocs dies en el mateix objectiu. Aquest dijous al vespre, la Peregrine s'ha desintegrat en el retorn a la Terra, just quan ha entrat a l'atmosfera. 

ARXIVAT A:
La LlunaJapó
Anar al contingut