Tokio

El Japó comença a prendre consciència del "karoshi": la mort per excés de feina

El govern nipó reconeix més de dos mil casos de "Karoshi" a l'any, però hi ha experts que multipliquen la xifra per 10

RedaccióActualitzat

Al Japó hi ha una paraula, "karoshi", per definir un greu problema de salut pública: les morts per excés de feina. El govern nipó en reconeix més de dues mil a l'any, però hi ha experts que multipliquen la xifra per 10. La societat japonesa sembla que comença a prendre'n consciència, entre altres coses perquè afecta població cada cop més jove.

El cas del marit de la Noriko

Fa vint anys que la Noriko Nakahara va perdre el seu marit. Un cas de mort per excés de feina, o "karoshi". De mantenir viva la memòria del seu marit Toshiro n'ha fet una causa general contra un mal de la societat japonesa. 

El marit de la Noriko va saltar al buit des de la teulada de l'hospital on dirigia Pediatria, esgotat per la sobrecàrrega de feina, la falta de mitjans i les corrupteles, ignorat pels superiors. Tenia 44 anys. 

Noriko Makahara, presidenta Associació de famílies de víctimes del "karoshi".  

"El terme karoshi va aparèixer fa quaranta anys. Aleshores, les víctimes eren homes, el japonès mitjà, a partir dels quaranta anys. Avui, hi ha víctimes de vint i trenta anys. Crec que la societat japonesa està començant a adonar-se de la realitat del karoshi, la mort per excés de feina."

 

 

Dues noies joves mortes recentment alerten l'opinió pública

Les morts recents de dues dones joves del món de la publicitat i el periodisme que havien treballat, respectivament, 100 i 160 hores extres el mes anterior a la seva mort, han alertat l'opinió pública.  

Noriko Makahara: 

"Siguis jove o més gran, el més important és que has de complir amb els resultats de producció. Si alguns no poden complir amb els objectius econòmics, les empreses xuclaran la sang dels més joves."   

 

 

Nova llei laboral amb parany

El govern japonès ha modificat la llei laboral: màxim de cent hores extres mensuals sobre les 40 setmanals. No per a tothom, els directius i els anomenats professionals d'alt nivell, que treballen per resultats i no per un salari fix, continuaran sense límit horari, un parany potencialment letal en un país on la feina és una religió i marxar el primer de l'oficina, un sacrilegi.

Anar al contingut