ERC accepta "estudiar l'opció" del Quart Cinturó per intentar salvar els pressupostos

En una esmena a la proposta del PSC, Esquerra accepta per primera vegada que s'estudiï l'opció de construir aquesta polèmica via

RedaccióActualitzat

Moviment d'última hora del govern per intentar desbloquejar la negociació dels pressupostos. Els republicans accepten per primera vegada "estudiar totes les opcions" de mobilitat al Vallès, incloent-hi la la B-40, el Quart Cinturó, que segons el govern és l'únic punt que impedeix que el PSC doni suport als comptes. 

Es tracta d'un projecte que fa dècades que està dissenyat, però només se n'han fet alguns trams per la falta d'acord entre administracions i, també, pel rebuig de grups ecologistes.

Ara, ERC ha decidit presentar una esmena a la moció que els socialistes porten al ple d'aquest dijous justament sobre la mobilitat al Vallès. 

El PSC s'avé a negociar el text, però adverteix que el seu propòsit és executar les obres, i no pas fer un estudi. També apunta que aquest no és l'únic escull per desbloquejar els pressupostos. Al govern, la postura dels socialistes els sembla tacticista i una nova excusa.

Govern i PSC tenen previst reunir-se aquesta tarda al Parlament per intentar buscar un aord.

Aquest és el aquest text on els republicans demanen un acord amb el ministeri, abans de l'estiu, per a la redacció d'un projecte que també inclogui l'opció del Quart Cinturó:

"Acordar dins del primer semestre de 2023 amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana un conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de millora de la mobilitat al Vallès Occidental que el Govern acordi amb els ajuntaments implicats, tenint en compte els principis del Pla d'Estudi de Mobilitat del Vallès i que inclogui l'estudi de totes les propostes de millora viaria possibles, incloent-hi la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar i la C58."

El text d'ERC, doncs, evita parlar exclusivament del Quart Cinturó. També esquiva els terminis que proposa el PSC: mentre que els socialistes voldrien l'acord per al primer trimestre de l'any, els republicans parlen del primer semestre.

Amb tot, la pretensió del govern és que la proposta serveixi per aconseguir l'acord per tirar endavant el pressupost d'aquest 2023.

El govern ha pactat en dos mesos 54 mesures amb Junts i 187 amb el PSC, i assegura que els pressupostos fa setmanes que estan tancats.
 

"No aprovar-los és irresponsable"

Sindicats i patronals s'han tornat a reunir amb el govern aquest dilluns, dos mesos després de segellar un pacte que preveu actualitzar el barem que dona accés a les prestacions socials o l'execució del Pacte Nacional per a la Indústria.

Sindicats i patronals s'han tornat a reunir amb el govern (ACN/Miquel Vera)

De la trobada d'avui se'n constata el bloqueig de les negociacions. El secretari general de la UGT Catalunya, Camil Ros, ha demanat responsabilitat.

"No se'ns ha de fer escollir entre infraestructures i drets socials."

El món de la cultura també ha reclamat l'aprovació dels pressupostos. Ha estat aquest diumenge a la nit, a la gala dels Premis Gaudí, on des de l'Acadèmia del Cinema Català s'ha exigit més inversió i que la cultura representi, almenys, el 2% dels comptes de la Generalitat.

Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, insta les institucions a invertir més en cultura (CCMA) 

Des de la Taula del Tercer Sector, creuen que no aprovar els comptes és irresponsable i incomprensible, donada la realitat social i econòmica actual: "El nombre d'infants pobres a casa nostra és el més alt de tot Europa; calen més inversions, també en salut mental."

 

Pendents de l'oferta d'ERC

Aquest dilluns al matí, abans que se sabés l'oferta d'ERC sobre el Quart Cinturó, la diputada d'esquerra Marta Vilalta ha insistit que l'acord ja es podria signar i ha acusat el PSC de buscar excuses per dilatar-lo: "Si algú vol ulititzar una carretera com a moneda de canvi ho haurà d'explicar molt bé. Qui vol acord negocia i qui no busca excuses."

Des de Junts han criticat que ERC "truqui a la porta del PSOE" perquè, diuen, "quan es tracta de Pedro Sánchez, Catalunya sempre hi surt perdent."

Mentrestant, els Comuns es mantenen vigilants davant de qualsevol canvi i Salvador Illa, líder dels socialistes, que aquest cap de setmana ha tingut un nou contacte amb Pere Aragonès, ha dit que no es mourà de les seves posicions.

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCEn comúPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut