El mercant Borkum esperant al cap Tiñoso, a Cartagena, per poder entrar al port
El mercant Borkum esperant al cap Tiñoso, a Cartagena, per poder entrar al port (EFE/Marcial Guillén)

El govern espanyol veta l'escala d'un vaixell que porta armament cap a Israel

Una altra nau, el Borkum, renuncia a atracar a Cartagena tot i que La Moncloa assegura que portava armes per a Txèquia, no per a Israel

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha denegat aquest dijous el permís d'escala a un vaixell que transporta armament en direcció a Israel.

Es tracta del mercant Marianne Danica, amb bandera danesa, procedent del port de Madràs, a l'Índia, que havia demanat poder fer escala a Cartagena, Múrcia, dimarts que ve, 21 de maig.

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha avançat des de Brussel·les que La Moncloa vetarà qualsevol vaixell que porti material militar cap a Israel i ha assegurat que el Marianne Danica és el primer que ha identificat. 

Per la seva banda, el Ministeri de Transports ha detallat que la nau du "motors per a coets militars".

Fonts d'Exteriors també han explicat que "ja hi ha un cas que ha estat denegat", tot i que no han concretat el nom del vaixell ni la bandera que duia. La decisió del govern espanyol ha arribat enmig de la controvèrsia amb una altra nau, el Borkum.

El Borkum renuncia a atracar a Cartagena

Amb bandera d'Antigua i Barbuda, aquest vaixell ha renunciat a fer parada a Cartagena, on tenia previst atracar aquest divendres. Tot plegat, després de la polèmica generada per la denúncia d'una ONG propalestina que assegurava que transporta armament per a Israel.

Tant Sumar, soci del PSOE en el govern espanyol, com Podem, s'han fet ressò d'aquesta denúncia de la Xarxa Solidària Contra l'Ocupació Palestina i han emprès accions legals.

Podem va presentar una denúncia per retenir el Borkum i comprovar si du material militar. En concret, la demanda acusa la nau de transportar explosius de l'empresa israeliana Elbit Systems i de dirigir-se al port israelià d'Ashod, a 30 quilòmetres de la Franja de Gaza.

Activistes propalestins i membres de Podem s'han manifestat aquest dijous a Cartagena contra l'atracament del Borkum (Europa Press/Edu Botella)

Sumar també ha registrat una altra denúncia davant la Fiscalia General, per demanar que impedeixi l'atracament del Borkum a Cartagena.

El govern espanyol, tanmateix, ha assegurat que la destinació final del vaixell no és "en cap cas Israel", sinó la República Txeca, a través d'un port d'Eslovènia. 

També que la nau "disposa de tots els papers i permisos en regla" i que "la mercaderia és per a l'exèrcit txec".

La Fiscalia ja ha reaccionat a les dues denúncies rebudes: s'oposa a fer un escorcoll de la nau i ha sol·licitat a l'Audiència Nacional que no admeti a tràmit la denúncia de Podem. El ministeri públic no hi veu "indicis que avalin els delictes" als quals fa referència ni creu que s'hagi aportat la "documentació fidedigna" necessària.


Sumar ho celebra com una victòria

El portaveu de Sumar en el Congrés dels Diputats, Íñigo Errejón, ha celebrat la notícia de la renúncia del Borkum a atracar a Cartagena com una "victòria" aconseguida per la "pressió social". 

En el missatge publicat a X assegura que tenien raó i que "plantar cara serveix", i afegeix que espera les disculpes [del govern espanyol] aquest divendres.


Ione Belarra, secretària general de Podem, ha respost a Errejón dient que "la pressió social serveix", però discrepa d'ell tot assegurant que "això del Borkum no és una victòria", perquè Espanya s'ha convertit en un "país de trànsit permanent d'armament per a Israel".

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGovern espanyolTransport de mercaderiesGuerra a Gaza
Anar al contingut