El govern espanyol prepara un impost temporal a les grans fortunes en plena batalla fiscal

Montero surt al pas de la batalla fiscal oberta per la Junta d'Andalusia, amb la supressió de l'impost de patrimoni, que el PP defensa i Múrcia s'hi vol afegir

RedaccióActualitzat

El govern espanyol prepara un impost temporal a les grans fortunes, enmig d'una batalla fiscal oberta per la Junta d'Andalusia, que amb la supressió de l'impost de patrimoni ha generat un debat sobre la competència fiscal entre comunitats. 

Una maniobra que el PP defensa que s'hauria de fer a tot Espanya. Com a Múrcia, també governada pel PP, que es planteja seguir l'exemple de madrilenys i andalusos.

El govern espanyol ha sortit al pas, i aquest dijous, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat al Congrés que estan treballant en un impost a les grans fortunes, que serà de caràcter temporal, que entraria en vigor el pròxim 1 de gener, i es podria prorrogar.

"Aquells que tenen beneficis extraordinaris o patrimoni més grans, o rendes més grans, se'ls ha de demanar un esforç més gran per protegir a la classe mitjana del nostre país, a la classe treballadora. Com ha passat en l'impost a les energètiques i en l'impost a la banca, treballarem en una fórmula temporal."

Els impostos temporals a les energètiques i la banca de moment estaran vigents durant dos anys, un temps que la ministra ha dit que caldrà "donar suport als més vulnerables" però que dependrà de com evolucioni la guerra d'Ucraïna.

El PP ha defensat la seva rebaixa d'impostos i ha criticat que el govern espanyol no hi faci tenint en compte el gran augment de recaptació que ha tingut gràcies a la inflació.
 

Les comunitats que cobren

La tensió en l'anomenada batalla fiscal, originada per la supressió de l'impost de patrimoni de comunitats del PP com Madrid i Andalusia, ha anat a més quan Múrcia ha anunciat que s'hi vol sumar.

"Em sembla una enorme irresponsabilitat per part de les comunitats autònomes, que estan demanant permanentment més diners al govern d'Espanya, que en el marc de les seves competències decideixin renunciar a una recaptació", ha dit Montero.

La ministra ha puntualitzat que amb aquest impost es vol protegir "el 99% dels ciutadans" i que el llindar se situarà per no afectar més de l'1% de la població del país.

"Quan parlem de rics estem parlant de persones milionàries."

Els partits independentistes també han criticat la rebaixa d'impostos del PP, que només afavoreix els més rics. Miriam Nogueras, de Junts, ha burxat el greuge territorial.

"La diferència és que Andalusia o Múrcia són comunitats que reben diners, que cobren, i Catalunya és una comunitat que paga. Catalunya sempre paga."

Mentre Joan Maragall, d'Esquerra ha demanat "valentia per emprendre una reforma fiscal profunda que gravi els grans patrimonis, les rendes més altes, els que més tenen", ha dit.

Aquest impost seria diferent de l'actual impost de patrimoni, que grava els patrimonis per sobre de 700.000 euros -exclosos 300.000 euros d'habitatge habitual-, cedit a les comunitats autònomes i que Madrid, i ara Andalusia i possiblement Múrcia, bonifica totalment.

ARXIVAT A:
Govern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut