Imatge de recurs d'unes oposicions a infermeria (ACN/Pol Solà)

El govern espanyol eliminarà el límit per poder contractar empleats públics

El ministre de Funció Pública assegura que s'aixecarà a partir del 2025 i que ara la prioritat és rejovenir les plantilles de les administracions

RedaccióActualitzat

El govern espanyol eliminarà la taxa de reposició a partir del 2025, de manera que les administracions tindran més marge per contractar personal per cobrir les jubilacions. Ho ha confirmat el ministre de Funció Pública, José Luis Escrivá, en una compareixença al Congrés dels Diputats.
 

S'aixecarà el límit per convocar places públiques

La taxa de reposició és un nombre que estableix quantes persones poden accedir a un lloc de treball a l'administració tenint en compte el nombre de vacants produïdes l'any anterior.

A la pràctica, és un instrument introduït per l'Estat --i que es fixa a través dels pressupostos generals-- per limitar la contractació de personal fix al sector públic. Durant la crisi, aquesta ràtio va ser molt restrictiva, només del 10%, i a poc a poc es va anar ampliant; aquest 2023 ha arribat al 110%, un 120% per a sectors considerats "prioritaris", i un 125% per a cossos i forces de seguretat de l'Estat i policies autonòmiques i locals. Acabar amb aquesta taxa significa poder convocar places públiques sense un límit prefixat.


La taxa de reposició ha anat pujant els últims anys

Segons Escrivá, aixecar aquest límit ajudarà a recuperar plantilla pública perduda durant l'última dècada; en conjunt, és un 10% inferior que el 2008, abans de la crisi financera.

El ministre apunta també a la necessitat de rejovenir la plantilla, tenint en compte que el 60% dels empleats de l'administració estatal s'haurà jubilat en 10 anys.

Els límits a la contractació també van tenir l'efecte col·lateral de disparar la interinitat, un fenomen que les diferents administracions s'han compromès a erradicar, empeses per sentències europees.

"És molt difícil defensar aquesta taxa quan necessitem modernitzar-nos", ha dit Escrivá, que vol arribar a un acord amb els sindicats per posar en marxa el nou sistema a partir del 2025. També s'haurà de concertar amb totes les administracions implicades.

Anar al contingut