Entrada de l'hospital de Torrejón de Ardoz (EFE/Chema Moya)

El govern espanyol no eleva el nivell d'alerta pel coronavirus i recepta calma

Aquest dilluns es confirmen dos caos més a Catalunya i el primer a Andorra, tots amb símptomes lleus

RedaccióActualitzat

Crida a la calma davant del coronavirus per part del govern espanyol: "No hi ha motiu d'alarma." Espanya, de moment, no eleva el nivell d'alerta pel que fa al coronavirus.

A l'espera de la reunió que aquest dilluns mantenern representants de Salut Pública de les comunitats autònomes més afetades i les autoritats sanitàries, el ministre Salvador Illa assegura que entén la preocupació dels ciutadans, però avisa que no s'ha de caure en l'alarmisme ni modificar els protocols d'actuació que s'han seguit fins ara. Illa ha recordat que les màscares no són necessàries per anar pel carrer.

En la roda de premsa diària per seguir l'evolució de la infecció, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest diumenge explicava que no hi ha motiu per elevar l'alerta.

"Ens mantenim en una situació de contenció. No cal, per ara, elevar el nivell d'alerta."

Però sí que s'hauran d'analizar casuístiques especials.

"Si a Itàlia no es permet celebrar esdeveniments massius, per exemple un partit de futbol amb 60.000 aficionats, ens sona estrany que 5-10.000 persones de les zones de risc d'aquest país, o de qualsevol altra zona de risc on no se'ls permet reunir-se, que vinguin a reunir-se a Espanya."

També es demana als professionals sanitaris que no s'exposin a riscos innecessàriament.

"Per tenir-los disponibles per atendre la població en cas de necessitat. Hem de garantir, a més, que els nostres professionals tenen una consciència molt clara dels riscos als quals s'exposen ells, i als quals poden exposar altres grups poblacionals, que, per descomptat, ja el tenen."

L'Organització Mèdica Col·legial els ha desaconsellat anar a congressos amb gran afluència de professionals.

 

Dos casos més a Catalunya

Pel que fa al nombre d'infectats a Catalunya, de moment, són 14 persones, totes amb símptomes lleus. 

Aquest dilluns se n'han conegut dos casos més. Es tracta de dues persones infectades de caràcter lleu, el d'una dona de 40 anys i un home de 37, que viuen a Barcelona i que van estar en contacte amb un persona alemanya que té el Covid-19.

Diumenge al matí se'n van conèixer tres més: dos homes de 25 i 26 anys i una dona de 62 de l'Hospitalet de Llobregat. Segons dades del Departament de Salut, un dels homes és resident a Barcelona i l'altre, a Milà. Tots dos van estar a Milà del 20 al 26 de febrer. La dona de l'Hospitalet de Llobregat va estar en contacte amb un infectat.

A la tarda, el mateix Departament de Salut ha fet públics tres casos més. Es tracta de dues dones de 20 i 16 anys residents a Girona que van viatjar al nord d'Itàlia entre el 14 i el 16 de febrer, i un home de 28 anys resident a Barcelona que va viatjar a Milà del 20 al 23 de febrer.

Tots sis estan lleus.
 

Primer cas a Andorra

El primer cas de coronavirus confirmat a Andorra és un noi de 20 anys que recentment havia viatjat a Milà, segons ha informat el govern del principat. Els seus símptomes són lleus i està ingressat a l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell de les Escaldes-Engordany. S'està controlant l'entorn més pròxim del pacient. De moment hi ha dues persones en observació domiciliària que haurien coincidit en el vol de tornada a Milà.

El govern d'Andorra recomana no viatjar a les zones on hi ha presència de la malaltia i que les persones que hi hagin viatjat fa poc es posin en contacte amb el ministeri d'Exteriors i els que presentin algun símptoma truquin al telèfon d'emergència 116. De la mateixa manera, recomana que els que hagin de viatjar fora s'inscriguin en un registre de viatgers disponible a la web del ministeri.

 

Turistes a la zona de l'hotel de Tenerife on s'han detectat diversos casos de coronavirus (EFE/ Ramón De La Rocha)
Turistes a la zona de l'hotel de Tenerife on s'han detectat diversos casos de coronavirus (EFE/ Ramón De La Rocha) (EFE/ Ramón De La Rocha)

A Espanya hi ha 71 casos positius de Covid-19, i dues persones ja han superat la malaltia. Segons Simón, el 90% dels casos identificats són importats o amb vincles amb persones que l'han agafat fora. Gairebé tots els casos estan vinculats al brot d'Itàlia. La resta s'estan investigant.

La gran majoria dels infectats presenten uns símptomes lleus, semblants als d'una grip. A Navarra, però, hi ha una dona de 39 anys ingressada a l'UCI en estat greu. Aquesta pacient no tenia cap patologia prèvia. S'hauria infectat a Bèlgica.

El focus més important és a Torrejón de Ardoz, a Madrid, amb set persones que no se sap bé com van agafar el nou coronavirus.
 

 

Canvi en el protocol

A partir d'ara, els afectats lleus pel coronavirus s'atendran a casa seva. Aquest és un dels canvis en els protocols de seguiment que ha fet el Departament de Salut.

També es faran a casa les proves per determinar si es té o no coronavirus en aquelles persones que hagin tingut algun contacte de risc amb la malaltia.

Sí que demanen als professionals sanitaris que no s'exposin a riscos de contagi perquè se'ls necessita per atendre la població, i també perquè no encomanin la malaltia als seus pacients


Un mort als Estats Units

A escala internacional, els Estats Units han confirmat la mort d'una dona a Seattle a conseqüència del Covid-19. És la primera víctima mortal per aquesta malaltia al país, que ja ha anunciat mesures restrictives a les fronteres. De moment, vetarà l'entrada a qualsevol persona que hagi estat a l'Iran els últims quinze dies i no descarta aplicar alguna restricció a la frontera sud amb Mèxic.

Tailàndia també ha confirmat aquesta matinada que han tingut la primera víctima mortal per coronavirus.

I França ha anunciat que cancel·la qualsevol concentració de més de 5.000 persones en espais tancats. França, aquest diumenge, no ha obert el Museu del Louvre de París perquè els seus empleats s'han acollit al seu dret a no treballar en situacions de perill, en aquest cas, a causa de la Covid-19.

Es tem ara que aquest exemple el puguin seguir més treballadors públics els pròxims dies:

 

 

A Alemanya s'està multiplicant el nombre de contagis, que ja superen el centenar. 
 

Eurogrup per telèfon

La por que l'epidèmia acabi paral·litzant l'economia ha precipitat una reunió telefònica de l'Eurogrup. El seu president, Mario Centeno, ha convocat els ministres de Finances de la Unió Europea a una conferència telefònica aquest dimecres. Sobre la taula: estudiar les mesures de suport als sectors més afectats, com ara el turisme, l'automoció o l'electrònica. No s'espera, però, que el Banc Central Europeu faci una rebaixa del tipus d'interès, que actualment ja és al 0%. Una mesura, la d'abaixar tipus, que sí que es planteja la Reserva Federal dels Estats Units.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut